Wykonanie

Dobre i pożywne śniadanie to podstawa każdego dnia. Ten niedzielny poranek rozpoczęliśmy od zjedzenia fantastycznego omleta, przyrządzonego na sposób indyjski. Z warzywami, świeżymi
ziołami i sosem smakował pysznie. Taki pyszny początek dnia zgotował mi mój A. Dziękuję! :*Składniki:8
jajek1/2
papryki czerwonejząbek
czosnku1
cebula4
pieczarkikilka plasterków szynki/boczku/kiełbasy
currykoperek świeży
bazylia świeża
olej do smażenia
natka pietruszkisos:1/2 szkl
jogurtu1/2 szkl
majonezu2 ząbki
czosnkuszczypta
cukru1/3 łyżeczki
soku z cytrynypieprz,
sólchilli w proszku1.
Jogurt,
majonez i przeciśnięty
czosnek mieszamy w misce. Sos doprawiamy
solą,
pieprzem,
chilli,
cukrem i
sokiem z cytryny.2. Z połowy
papryki wykrawamy gniazdo nasienne i razem z obraną
cebulą,
pieczarkami i
wędliną kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju i podsmażamy
cebulę. Gdy się przyrumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość chwilę podsmażamy.3.
Jajka wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy widelcem, doprawiamy
solą,
curry,
pieprzem i posiekanym
koperkiem z
bazylią, dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek
oleju i wylewamy po 3 chochle masy jajecznej. Omlety smażymy na małym ogniu po ok 4 minuty z każdej ze stron.4. Gotowe posypujemy posiekaną
natką pietruszki i
bazylią.SMACZNEGO :-)

