ßßß
Tuż przed Wielkanocą, przez zupełny przypadek, na piwnicznym regale z przetworami znalazłam ostatni słoiczek pure z dyni. Stał sobie tam biedny, samotny i zakurzony. Nie mogłam go tak zostawić wśród ogórków kiszonych i kompotów. Przywędrował do domu i zasilił obłędne ciasto; wilgotne, pełne pysznych chrupiących bakalii i przykryte warstwą ... pysznych chrupiących bakalii.Składniki ( na blaszkę 25x12cm):-2 szklanki mąki pszennej-1 łyżeczka sody-1 łyżeczka proszku do pieczenia-3/4 szklanki brązowego cukru-3/4 szklanki pure z dyni-1/4 szklanki oleju-3 jajka-1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego-1/2 szklanki rodzynek-1/2 szklanki suszonej żurawiny-1/3 szklanki nerkowców-1/3 szklanki migdałów-1/3 szklanki orzechów laskowych-szczypta soli-1 łyżeczka cynamonu-1/2 łyżeczki imbiru-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejNa wierzch:-1 czubata łyżka masła-1 czubata łyżka cukru-2 łyżki miodu-1/4 szklanki migdałów-1/4 szklanki nerkowców-1/4 szklanki orzechów laskowych-1/4 szklanki mieszanki rodzynek i suszoenj żurawinyMąkę przesiewamy i mieszamy z przyprawami, solą, proszkiem do pieczenia, sodą. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, pure, olej o jogurt. Mieszamy. Orzechy z grubsza siekamy. Dodajemy wraz z rodzynkami, żurawiną i mokrymi produktami do mieszanki dyniowej. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystygnięcia.W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy bakalie, mieszamy i wszystko wykładamy na wierzch ciasta.
Smacznego!