Wykonanie
Zdrowsza wersja typowego jabłecznika z
mąką pełnoziarnistą i
płatkami owsianymi w składzie

Dawno nie
brałam udziału w fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę . A to przytrafiły się Święta Wielkanocne, a to przeszkodził wyjazd, a to nie miałam ochoty na pieczenie. Tym razem powiedziałam sobie - dość! Trzeba zabrać się do roboty!Zapraszam więc na Jabłecznik . Ale taki trochę mniej typowy, bo z
jabłkami z kompotu oraz mąk ą pełnoziarnistą i
płatkami owsianymi . Zdrowsza wersja standardowego jabłecznika. D o tego pyszny dodatek
rodzynek i
cynamonu . Przepis podpatrzyłam u Joli i na pewno do niego jeszcze
wrócę, bo wypiek wypadł znakomicie :)

Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:2
jajkaszczypta
soli1/2 szkl.
cukru - zmniejszyłam ilość z 3/4
cukru, bo użyłam słodszych
jabłek z kompotu zamiast świeżych3/4 szkl.
mąki pszennej - tortowa, typ 4501 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 18501 szkl.
płatków owsianych1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej1 szkl.
oleju1 szkl.
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej - mój dodatek, bo wydawało mi się, że sam
proszek do pieczenia ciężkich
jabłek kompotowych nie udźwignie1 łyżeczka
cynamonu - mój dodatek
jabłka z kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże
jabłka świeże100g
rodzynekmasło i
bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy2 łyżki
brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem

W dużej misce zmiksować całe
jaja ze szczyptą
soli i
cukrem na puszystą masę - musi
mieć kolor i konsystencję gęstego kogla-mogla . Dodać
mleko,
olej i zmiksować do połączenia składników.Do drugiej miski wsypać
mąkę pszenną, pełnoziarnistą, ziemniaczaną,
płatki owsiane,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cynamon i wymieszać. Suche składniki wmieszać do masy jajecznej na najniższych obrotach miksera.
Jabłka z kompotu pokroić na mniejsze cząstki. Odmierzyć
rodzynki.
Jabłka i
rodzynki wmieszać delikatnie łyżką do ciasta.Formę keksową wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć masę - pomagając sobie łyżką . Wierzch ciasta posypać
brązowym cukrem.Ciasto wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok 50 minut - na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Stan upieczenia ciasta sprawdzać testem "suchego patyczka" - być może będzie trzeba potrzymać w piekarniku trochę dłużej .Pozostawić do ostudzenia w blaszce.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:SAMA S Ł ODYCZ I SZCZYPTA
CHILI... - Jabłecznik z bit ą
śmietanąSMAKO Ł YKI ASI - Szarlotka królewska z
bitą śmietanąKUCHENNE ZAPISKI EDYTY - jabłecznik na spodzie
ryżowo-owsianymGOTOWANIE... TO PROSTE! - Jabłecznik z budyniową piankąRÓŻOWA KUCHNIA - Jabłecznik kwietniowy
CIASTECZKOWY POTWÓR - Jabłecznik z piankąMOJE MAŁE CZAROWANIE - Jabłecznik z patelniLIDIA WESOLOWSKA [FB ] - Jabłecznik ze starego zeszytuSŁODKIE OKRUSZKI - Ciasto z
jabłkami najeżone wspomnieniamiKULINARNA MANIUSIA - Jabłecznik na zimnoCAFE
AMARETTO - Jabłecznik
kokosowy z b
udyniemESMERALDA ZE SMAKIEM - Torcik jab ł kowy z
mascarponeIZIONI PYSZNE SMAKI - Jabłecznik z prażonymi
jabłkamiW MOJEJ KUCHNI - Szarlotka z
kisielemEWUSIOWE SMAKI - Szarlotka szybko znikaj ą caMOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Jabłecznik
kokosowy

