ßßß
Dawno nie brałam udziału w fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę . A to przytrafiły się Święta Wielkanocne, a to przeszkodził wyjazd, a to nie miałam ochoty na pieczenie. Tym razem powiedziałam sobie - dość! Trzeba zabrać się do roboty!Zapraszam więc na Jabłecznik . Ale taki trochę mniej typowy, bo z jabłkami z kompotu oraz mąk ą pełnoziarnistą i płatkami owsianymi . Zdrowsza wersja standardowego jabłecznika. D o tego pyszny dodatek rodzynek i cynamonu . Przepis podpatrzyłam u Joli i na pewno do niego jeszcze wrócę, bo wypiek wypadł znakomicie :)
Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:2 jajkaszczypta soli1/2 szkl. cukru - zmniejszyłam ilość z 3/4 cukru, bo użyłam słodszych jabłek z kompotu zamiast świeżych3/4 szkl. mąki pszennej - tortowa, typ 4501 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 18501 szkl. płatków owsianych1/2 szkl. mąki ziemniaczanej1 szkl. oleju1 szkl. mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - mój dodatek, bo wydawało mi się, że sam proszek do pieczenia ciężkich jabłek kompotowych nie udźwignie1 łyżeczka cynamonu - mój dodatekjabłka z kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże100g rodzynekmasło i bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy2 łyżki brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem
W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę - musi mieć kolor i konsystencję gęstego kogla-mogla . Dodać mleko, olej i zmiksować do połączenia składników.Do drugiej miski wsypać mąkę pszenną, pełnoziarnistą, ziemniaczaną, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i wymieszać. Suche składniki wmieszać do masy jajecznej na najniższych obrotach miksera.Jabłka z kompotu pokroić na mniejsze cząstki. Odmierzyć rodzynki. Jabłka i rodzynki wmieszać delikatnie łyżką do ciasta.Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć masę - pomagając sobie łyżką . Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem.Ciasto wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok 50 minut - na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Stan upieczenia ciasta sprawdzać testem "suchego patyczka" - być może będzie trzeba potrzymać w piekarniku trochę dłużej .Pozostawić do ostudzenia w blaszce.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:SAMA S Ł ODYCZ I SZCZYPTA CHILI... - Jabłecznik z bit ą śmietanąSMAKO Ł YKI ASI - Szarlotka królewska z bitą śmietanąKUCHENNE ZAPISKI EDYTY - jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianymGOTOWANIE... TO PROSTE! - Jabłecznik z budyniową piankąRÓŻOWA KUCHNIA - Jabłecznik kwietniowyCIASTECZKOWY POTWÓR - Jabłecznik z piankąMOJE MAŁE CZAROWANIE - Jabłecznik z patelniLIDIA WESOLOWSKA [FB ] - Jabłecznik ze starego zeszytuSŁODKIE OKRUSZKI - Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniamiKULINARNA MANIUSIA - Jabłecznik na zimnoCAFE AMARETTO - Jabłecznik kokosowy z b udyniemESMERALDA ZE SMAKIEM - Torcik jab ł kowy z mascarponeIZIONI PYSZNE SMAKI - Jabłecznik z prażonymi jabłkamiW MOJEJ KUCHNI - Szarlotka z kisielemEWUSIOWE SMAKI - Szarlotka szybko znikaj ą caMOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Jabłecznik kokosowy

