ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik pełnoziarnisty

Jabłecznik pełnoziarnisty

nazwa

Wykonanie

Zdrowsza wersja typowego jabłecznika z mąką pełnoziarnistą i płatkami owsianymi w składzie
Dawno nie brałam udziału w fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę . A to przytrafiły się Święta Wielkanocne, a to przeszkodził wyjazd, a to nie miałam ochoty na pieczenie. Tym razem powiedziałam sobie - dość! Trzeba zabrać się do roboty!
Zapraszam więc na Jabłecznik . Ale taki trochę mniej typowy, bo z jabłkami z kompotu oraz mąk ą pełnoziarnistą i płatkami owsianymi . Zdrowsza wersja standardowego jabłecznika. D o tego pyszny dodatek rodzynek i cynamonu . Przepis podpatrzyłam u Joli i na pewno do niego jeszcze wrócę, bo wypiek wypadł znakomicie :)
Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:
2 jajka
szczypta soli
1/2 szkl. cukru - zmniejszyłam ilość z 3/4 cukru, bo użyłam słodszych jabłek z kompotu zamiast świeżych
3/4 szkl. mąki pszennej - tortowa, typ 450
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850
1 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - mój dodatek, bo wydawało mi się, że sam proszek do pieczenia ciężkich jabłek kompotowych nie udźwignie
1 łyżeczka cynamonu - mój dodatek
jabłka z kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże
100g rodzynek
masło i bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy
2 łyżki brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem
W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę - musi mieć kolor i konsystencję gęstego kogla-mogla . Dodać mleko, olej i zmiksować do połączenia składników.
Do drugiej miski wsypać mąkę pszenną, pełnoziarnistą, ziemniaczaną, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i wymieszać. Suche składniki wmieszać do masy jajecznej na najniższych obrotach miksera.
Jabłka z kompotu pokroić na mniejsze cząstki. Odmierzyć rodzynki. Jabłka i rodzynki wmieszać delikatnie łyżką do ciasta.
Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć masę - pomagając sobie łyżką . Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok 50 minut - na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Stan upieczenia ciasta sprawdzać testem "suchego patyczka" - być może będzie trzeba potrzymać w piekarniku trochę dłużej .
Pozostawić do ostudzenia w blaszce.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
SAMA S Ł ODYCZ I SZCZYPTA CHILI... - Jabłecznik z bit ą śmietaną
SMAKO Ł YKI ASI - Szarlotka królewska z bitą śmietaną
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
GOTOWANIE... TO PROSTE! - Jabłecznik z budyniową pianką
RÓŻOWA KUCHNIA - Jabłecznik kwietniowy
CIASTECZKOWY POTWÓR - Jabłecznik z pianką
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Jabłecznik z patelni
LIDIA WESOLOWSKA [FB ] - Jabłecznik ze starego zeszytu
SŁODKIE OKRUSZKI - Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami
KULINARNA MANIUSIA - Jabłecznik na zimno
CAFE AMARETTO - Jabłecznik kokosowy z b udyniem
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Torcik jab ł kowy z mascarpone
IZIONI PYSZNE SMAKI - Jabłecznik z prażonymi jabłkami
W MOJEJ KUCHNI - Szarlotka z kisielem
EWUSIOWE SMAKI - Szarlotka szybko znikaj ą ca
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Jabłecznik kokosowy
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/04/jabecznik-penoziarnisty.html