Wykonanie
Przepyszne, idealnie słodkie z cudownie pachnącymi
malinami i chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale niemniej smaczne są na zimno lub po podgrzaniu ;) Przepis pochodzi z książki "Mufinki-Le Cordon Bleu". Polecam baaaardzo zwłaszcza miłośnikom
malin.Składniki na 12 szt:375g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia szczypta
soli115g
brązowego cukru150g świeżych
malin (mogą też być mrożone ale nie rozmrażamy ich wcześniej)2
jajka 250 ml
mleka125 stopionego
masła (lub
oleju)Składniki na kruszonkę:25g
mąki pszennej25g
mąki krupczatki30g miękkiego
masła2 łyżki
brązowego cukruWszystkie suche składniki plus
maliny wymieszać w dużej misce. W osobnym naczyniu rozkłócić
jajka z
mlekiem. Do
mąki wlać
mleko z
jajkami i stopione
masło. Wymieszać szybko łyżką do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do wysokości 3/4.Składniki kruszonki dobrze zagnieść. Posypać wierzch muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temp. 210 stopni. Po upieczeniu zostawić w formie jeszcze 5 min. a następnie wyjmować i studzić na kratce.Smacznego :)