ßßß Cookit - przepis na Zupa rybna – aromatyczna i łatwa do zrobienia

Zupa rybna – aromatyczna i łatwa do zrobienia

nazwa

Wykonanie

Witajcie słonecznie,
Ostatnio zastanawialiśmy się w jakiej formie zjeść rybę. Tak, żeby było inaczej. I zaświtał nam w głowach pomysł – może zupa rybna? Cały czas nasze kubki smakowe noszą w sobie aromat zupy rybnej, którą jedliśmy na Krecie. Coś fantastycznego! Dlaczego więc, nie zrobić swojej wersji zupy rybnej? Zabraliśmy się do roboty i powiemy Wam, że wyszła pyszna. Aromatyczna, lekka i przeniosła nas w inny klimat – bardziej słoneczny, cieplejszy. Zróbcie ją koniecznie, jeśli macie ochotę na rybną odmianę w swoim jadłospisie. Nie jest skomplikowana, nie jest pracochłonna. Idealna. Polecamy! :)
Składniki (na około 8 porcji):
- 3 duże marchewki pokrojone w plastry
- 2 duże pietruszki pokrojone w plastry
- 1 duży seler pokrojony w drobną kostkę
- 1 średni por pokrojony w kostkę
- 1 puszka dobrych pomidorów
- około 400-500 g łososia (u nas 420 g)
- około 400-500 g dorsza (u nas 400 g)
- ¼ łyżeczki chili suszonego w płatkach
- 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub dodatkowe 1 ziarnko)
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3 litry wody
- pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Wstawiamy wodę w garnku i gdy się zagotuje wrzucamy warzywa na wywarpora, marchew, pietruszkę i seler. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie – ziarnka i mielone, chili w płatkach, lubczyk i trochę mielonego pieprzu. Wywar gotujemy około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy pomidory – jeśli były krojone to po prostu wrzucamy, a jeśli całe to trzeba je trochę rozdrobnić lub rozgnieść. Dodajemy także suszoną słodką paprykę. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy skórę (jeśli ją ma) i kroimy rybę na kawałki, najlepiej w miarę równe, by ugotowały się w tym samym czasie. U nas były to kawałki około 4 cm na 4 cm. Po wrzuceniu do garnka gotujemy całość maksymalnie do 10 minut na najmniejszym ogniu. Nie mieszamy lub staramy się mieszać bardzo delikatnie by ryba się nie rozpadła.
Serwujemy posypane natką. Delicje po prostu a w głowie smaki z wakacji na Krecie. :)
Słoneczne pozdrowienia,
Ania & Piotrek
Źródło:http://okiemidlonmi.blogspot.com/2016/03/zupa-rybna-aromatyczna-i-atwa-do.html