Wykonanie
Tureckie śniadanie krok po kroku
Na
stole tureckim podczas śniadania nie może zabraknąć przede wszystkim warzyw, zarówno świeżych jak i smażonych. Prym
wiodą jaja pod różna postacią, czy to jako omlety, sadzone, albo jajecznice. Dodatkami są zazwyczaj
konfitury,
dżemy,
miód,
jogurt i różnego rodzaju
sery . Jako przegryzki serwowane są
kapary,
suszone pomidory,
oliwki, a poza tym
orzechy,
daktyle i
figi . Do każdego śniadania Turcy spożywają duże ilości
pieczywa, a chociażby poğaça, börek i simit . Nie można zapomnieć też o czarnej, mocnej i słodkiej herbacie [źródło: kuchnia-turecka.blogspot.com ; blogstar.pl ]Moja propozycja na dziś jest jedynie częścią tradycyjnego, tureckiego śniadania. Ale zawiera sporo jego ważnych elementów.Zachęcam do własnoręcznego przygotowania warstwowego omletu po turecku .
Składniki na 1 średni omlet:3
jaja1
cebula1
czerwona papryka1
pomidor1/2 długiego
ogórkasól,
pieprz czarny,
pieprz cayenne,
papryka słodka i ostra - do smaku1 łyżka
oliwyPoniżej fotorelacja z przygotowywania krok po kroku:
Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać
oliwę i wyłożyć na to
cebulę.
Paprykę pokroić w słupki i dodać na patelnię do
cebuli. Przyprawić do smaku. Uwaga, nie mieszać! Warzywa maja być dokładane warstwowo. Całość przykryć pokrywką i chwilę poddusić, aby
papryka zmiękła.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w plastry. Wyłożyć na patelnię jako kolejną warstwę.
Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i również pokroić w plastry. Dodać do reszty warzyw. Przyprawić do smaku. Nie mieszać! Dusić pod przykryciem do miękkości.
Jaja rozbełtać w oddzielnym naczyniu, posolić i popieprzyć do smaku. Następnie wlać na patelnię. Dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu, aż
jaja się zetną.
I oto omlet gotowy - namiastka tradycyjnego, tureckiego śniadania! Spożywać koniecznie z czarną, mocno zaparzoną
herbatą :)Przydatne
tipy:Przyprawianie kolejnych warstw omletu jest tu nieprzypadkowe -
przyprawy nie wypływają wtedy z
jajami na wierzch, a całość jest dobrze doprawiona do smaku.Omlet należy bardziej dusić niż smażyć - aby nie dopuścić do przypalenia się dolnych jego warstw, zwłaszcza
cebuli.