Wykonanie
Zupa gołąbkowa to zupa leniwej pani domu. Zupa
spod ręki gospodyni, której nie chciało się robić tradycyjnych gołąbków, ale stęskniła się za ich smakiem.To pożywne, bardzo smaczne danie jednogarnkowe, które zrobicie dużo szybciej niż gołąbki a smak dania będzie taki sam albo bardzo zbliżony. Dlatego przyprawiając tę zupę użyjcie takich samych przypraw jakich używacie do zwykłych gołąbków.Moje Żarłoczki nie przepadają za duszoną
kapustą i często wyjadają z gołąbków środek a część
kapusty z wierzchu zostawiają. Tego problemu nie ma kiedy robię gołąbki trochę oszukane .
czas przygotowania: 30 minut + czas odpoczynkuskładniki:300 g
mięsa wieprzowego z
łopatki lub karczku500 g
kapusty białej100 g
ryżu długoziarnistegook. 1,5 l
wody1 nieduża
cebula1 nieduża
marchewka2 łyżki
oleju roślinnego4-5 łyżeczek
koncentratu pomidorowego 30%1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennejdo smaku -
sól,
cukier,
pieprz mielony czarny,
pieprz ziołowy,
papryka słodka mielona
Jak zrobić zupę gołąbkową?
Mięso umyłam i osuszyłam. Zmieliłam w maszynce do
mięsa. Liście
kapusty poszatkowałam niezbyt drobno.
Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę.
Marchewkę oczyściłam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Rozgrzałam garnek, na dno wlałam
olej. Wrzuciłam
mięso i smażyłam mieszając aż zaczęło się rumienić. Dodałam
cebulą i
marchew, smażyłam razem kilka minut. Dorzuciłam pokrojoną
kapustę i wlałam 5 szklanek
wody. Gotowałam na niedużym ogniu aż
kapusta zmiękła.Do ugotowanych warzyw z
mięsem dodałam suchy
ryż i
koncentrat pomidorowy. Na patelni rozpuściłam
masło. Dosypałam
mąkę i smażyłam mieszając przez kilka chwil. Dolałam szklankę zimnej
wody, wymieszałam żeby nie było grudek, zagotowałam. Gęstniejącą mieszankę przelałam do zupy i gotowałam razem jeszcze kilka minut aż
ryż zmiękł. Doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem czarnym,
ziołowym,
papryką i odrobiną
cukru.Gotową zupę odstawiłam na pół godziny żeby odpoczęła a następnie podałam posypując posiekanym
koperkiem.Zasmażkę zrobiłam na
maśle, ale można ją zrobić na
słoninie tzn. stopić ok. 2 łyżek pokrojonej w drobną kostkę
słoniny i ta gorący tłuszcz wsypać
mąkę a po chwili rozrzedzić całość zimną
wodą, zagotować i przelać do zupy. Można też nie zagęszczać zupy zasmażką albo pominąć tłuszcz i zagęścić ją dolaną do zupy mieszanką
mąki i zimnej
wody.Taka zupa jest najlepsza zaraz po ugotowaniu i krótkim odpoczynku. Pozostawiona na kilka lub więcej godzin gęstnieje bo zawarty w niej
ryż cały czas wchłania płyn.