ßßß Cookit - przepis na Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z serii klasyka kuchni domowej. Z gołąbkami jest tak jak z bigosem - każda gospodyni robi je po swojemu i oczywiście jej przepis jest najlepszy.
Mnie bardzo ciężko przyszło spisanie go. Dlaczego ? Ano dlatego, że robię to danie "na oko". Kupuję kapustę jaka mi się najbardziej spodoba, do tego mięso w dużym kawałku, ale nigdy nie jest to ta sama waga więc za każdym razem wychodzą nieco inne. Jedno jest tylko tak samo - zawsze robię gołąbków wielki gar, a raczej dwa, i mamy pyszne jedzenie na kilka dni. Pozornie nie do przejedzenia a potem okazuje się, że daliśmy radę :D Jak ktoś chce może sobie część zamrozić.
czas przygotowania : 4 godziny
składniki :
duża główka kapusty białej - ok. 2,5 kg
ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
1,5 szkl. suchego ryżu długoziarnistego
2 cebule
1 słoiczek 200g koncentratu pomidorowego 30 %
1 czubata łyżka masła
do smaku - sól, cukier, pieprz mielony czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona
ew. mąka pszenna i masło na zasmażkę - po ok. 1 łyżce
sposób przygotowania : Ważne jest wybranie kapusty podczas zakupów - główka powinna być duża, ale niezbyt zwięzła. Ja staram się wybierać takie o nieco spłaszczonym kształcie.
Kapustę opłukałam i obrałam z wierzchnich uszkodzonych i poobcieranych liści. Ostrym nożem wycięłam głąb tak żeby odciąć go dokładnie od brzegów liści. W czajniku zagotowałam wodę. Kapustę włożyłam miejscem po głąbie do dołu, do wielkiego gara, i zalałam wrzątkiem tak żeby była prawie przykryta. Wodę posoliłam i pocukrzyłam - wsypałam po ok. łyżeczce obu dodatków. Gotowałam jakieś 10 - 15 minut pod przykryciem.
Przy pomocy dużej łyżki cedzakowej i widelca odwróciłam główkę w garnku, ostrożnie żeby się nie poparzyć. Wierzchnie liście już powinny odchodzić więc delikatnie wyjmowałam je w odstępach kilku minut cały czas gotując zawartość garnka. Jeśli dobrze wytnie się głąb na początku to liście nie są już przyrośnięte i łatwo je oddzielać. Tak rozebrałam całą główkę a wodę z gotowania wylałam. Niektórzy ją wykorzystują na sos, ale ja odlewam ponieważ to w niej zostają składniki rozdymające wypłukane z warzywa - bez niej gołąbki po prostu będą lżej strawne.
Obgotowane czyli elastyczne, ale niezbyt miękkie liście, odkładałam na tacę i pozwoliłam im ostygnąć. Ostrym nożem ścięłam z każdego gruby nerw starając się nie przeciąć całej powierzchni.
Mięso z łopatki zmieliłam przez maszynkę. Cebulę obrałam, posiekałam i zeszkliłam na maśle. Ryż wypłukałam i zalałam w rondelku 1,5 szkl. wody - gotowałam pod przykryciem aż wchłonął cały płyn. Był jeszcze twardy, ale taki właśnie ma być. Dodałam go razem z podsmażoną cebulą do mięsa. Porządnie wymieszałam i doprawiłam sporą ilością pieprzu, papryki i soli. Ponownie dobrze wyrobiłam.
Gorszymi i zbyt małymi do zawijania liśćmi obgotowanej kapusty wyłożyłam dno garnka, w którym gołąbki będą się dusiły. Większe rozkładałam pojedynczo na dużym talerzu. Przy brzegu liścia nakładałam czubatą łyżkę farszu i zwijałam gołąbki tak jak krokiety - zakładając do środka najpierw brzeg i przykrywając mięso, potem boki i rolując całość. Tak przygotowane gołąbki ułożyłam ciasno, w dwóch warstwach, w garnku na przygotowanym spodzie. W garnku nie może być ich zbyt wiele, tzn. do pełna, bo podczas podgrzewania podnoszą się i wykipią.
Do prawie zapełnionego naczynia wlałam ok. 2 szkl. wody i dusiłam gołąbki ok. 40 - 60 minut na malutkim ogniu. To ważne bo kapusta bardzo lubi się przypalać. Gdy kapusta zmiękła przytrzymując pokrywkę zlałam wodę do małego garnka. Dodałam do niej koncentrat pomidorowy. Jeśli ktoś woli bardziej gęsty sos to może go zagęścić jasną zasmażką zrobioną z masła i mąki. Sos zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i odrobiną cukru. Wlałam ponownie do gołąbków i dusiłam dalej przynajmniej 30 minut. Można też zapiec je w piekarniku szczelnie przykrywając naczynie pokrywą albo folią aluminiową.
Ja podaję je dopiero następnego dnia bo wolę jak postoją i przesiąkną sosem - według mnie takie są po prostu smaczniejsze.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/04/goabki-w-sosie-pomidorowym.html