Wykonanie
Żarłoczki uwielbiają gołąbki. Robiąc często szykuję ich cały wielki gar żeby było na 2 - 3 dni, czasami część mrożę, ale rzadko bo przeważnie jednak nic nie zostaje.
składniki:1 duża główka
młodej kapustyok. 1,5 kg
mięsa mielonego - zmieliłam
udziec z
indyka bez skóry i kości1 duża
marchewka1 duża
cebula1 szkl. suchego
ryżu długoziarnistego1 czubata łyżka
mąki pszennej1 puszka 400g
pomidorów bez skórki100 g
koncentratu pomidorowego 30%2 łyżki
masła3 łyżki
olejuo smaku:
sól,
cukier,
pieprz ziołowy,
pieprz czarny mielonysposób przygotowania:
Kapustę opłukałam, usunęłam wierzchnie liście i wycięłam głąb. Włożyłam ją do dużego gara, zalałam wrzątkiem tak aby była przykryta, gotowałam kilka minut.
Wodę lekko posoliłam i dodałam łyżeczkę
cukru. Zdejmowałam kolejno ugotowane liście i gotowałam dalej aż wszystkie były gotowe. Po przestudzeniu ścięłam z liści grube nerwy.
Wodę wylałam ponieważ zawiera co prawda smak z
kapusty, ale wraz z nim także związki powodujące wzdęcia.Warzywa oczyściłam.
Marchewkę starłam na jarzynowej tarce,
cebulę drobno posiekałam, przesmażyłam lekko na
oleju.
Ryż dokładnie wypłukałam, zalałam 1 szkl.
wody, gotowałam na małym ogniu aż wchłonął cały płyn - powinien być półtwardy.
Ryż i warzywa dodałam do
mięsa, dobrze przyprawiłam masę
solą i
pieprzem, dokładnie wyrobiłam.Na każdy liść, przy brzegu, nakładałam 2 łyżki farszu, ciasno zwijałam jak krokiety. Dno garnka wyłożyłam gorszymi albo uszkodzonymi liśćmi, na to ciasno położyłam gołąbki, wierzch przykryłam resztą liści. Obciążyłam - ja kładę duży talerz a na nim stawiam duży słoik wypełniony
wodą. Wlałam do garnka tyle lekko posolonej i posłodzonej
wody aby dochodziła do górnej warstwy gołąbków. Dusiłam ok. 30 min..W rondlu rozpuściłam
masło, wsypałam
mąkę, zrobiłam zasmażkę. Rozprowadziłam ją
wywarem z gołąbków. Dodałam koncentrat i posiekane
pomidory z puszki razem z zalewą. Sos przelałam do gołąbków, dusiłam całość pod przykryciem jeszcze ok. 60 min.. Najlepsze są jednak dopiero następnego dnia . . .