ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina duszona w warzywach i pomidorach

Wieprzowina duszona w warzywach i pomidorach

nazwa

Wykonanie

Jak pewnie zauważyliście dzisiaj na blogu jest trochę zmian - to początek wiosennych porządków jakie postanowiłam przeprowadzić. Na razie to tylko małe zmiany w wyglądzie, takie odświeżenie a w planach jest tego więcej. Czy wykonam to co sobie zaplanowałam ? Nie wiadomo bo ze mnie leniuch straszny i może któregoś dnia zwyczajnie odpuszczę, ale plany są i być może wystarczy też zapału, cierpliwości i konsekwencji w działaniu. Z tym ostatnim chyba u mnie najmarniej.
Tego zapału to brakuje mi na przednówku nawet w kuchni. Wcale nie chce mi się wymyślać dań i prawdę mówiąc gotuję byle szybko i łatwo. Taki też był ten obiad - zwykłe, duszone w warzywach, mięso, ale mięciutkie i pyszne więc bardzo nam smakowało.
czas przygotowania : ok. 90/120 minut
składniki :
ok. 1 kg chudej wieprzowiny od szynki, bez kości
3 cebule
2 duże marchewki
2 - 3 łyżki mąki pszennej
do smaku - pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny mielony
1 słoiczek pomidorów lekko podsmażanych
1 łyżka oleju roślinnego
1 - 2 łyżki masła klarowanego
ok. 1 szkl. wywaru z włoszczyzny
sposób przygotowania : ładny kawałek szynki wieprzowej opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam mięso w poprzek włókien w niezbyt cienkie plastry. Przykrywając kawałki folią spożywczą lekko je rozbiłam tłuczkiem - nie chodziło mi o zrobienie cieniutkich płatów, ale raczej o zmiękczenie struktury mięsa. Wszystkie kawałki oprószyłam z obu stron lekko solą a mocniej pieprzem ziołowym i czarnym.
W szerokim rondlu rozgrzałam olej z masłem. Na gorący tłuszcz kładłam mięso panierowane wcześniej w mące i otrzepane z jej nadmiaru. Zrumienione przekładałam na talerz.Gdy już wszystkie obsmażyłam na resztki tłuszczu wrzuciłam pokrojone w ćwierć plasterki cebule a po chwili starte na dużych oczkach tarki jarzynowej marchewki. Smażyłam razem kilka minut po czym z powrotem dołożyła mięso. Wlałam wywar warzywny i dusiłam ok. 20 minut. Następnie dodałam pomidory i całe danie dusiłam aż mięso zupełnie zmiękło a sos nieco odparował i zgęstniał. Na koniec doprawiłam jeszcze do smaku i gotowe.
Podałam z makaronem i ogórkami konserwowymi - ot, taki leniwy obiad :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/02/wieprzowina-duszona-w-warzywach-i.html