Wykonanie
Lubicie indyka? Ja bardzo! W sklepach możemy kupić tanie, pokrojone już indycze plastry, zatem zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Oczywiście drugi główny składnik tego dania, czyli
soję możecie zastąpić każdym innym, lubianym przez Was warzywem.Składniki:- Plastry
indyka 500g,- 300g soi,- 1
marchewka,- 1
cebula,- 50g startego,
żółtego sera,- 50g
masła,-
sól,
pieprz ziołowy,
pieprz czarny,
zioła prowansalskie,
czerwona papryka,- 1/2 pęczka
pietruszki,- opcjonalnie
olej z pestek dyni.Krok 1: Zaczynamy od wysmarowana formy
masłem, po czym kładziemy na nią pokrojoną w plastry
cebulę. Na
cebuli kładziemy pokrojone plastry
marchwi oraz rozkładamy na niej równomiernie
soję.
(
Soję w puszce kupiłam za 3,49zł w sklepie Piotr i Paweł.
Soja była w galaretowatej zalewie, którą odsączyłam, a
fasolki obmyłam
wodą by pozbyć się
soli z zalewy.)
Krok 2: Pokrojoną
pietruszkę rozkładamy na warzywach, wszystko posypujemy
pieprzem ziołowym,
ziołami prowansalskimi i odrobiną
soli.
Mięso indyka ma bardzo smaczny smak, wiec plastry posmarowałam jedynie
czerwoną papryką,
solą i
pieprzem czarnym.
Krok 3:
Mięso układamy na warzywach, posypujemy
startym serem i rozkładamy na nich kawałki
masła, by
mięso było soczyste, a na dnie naczynia wytworzył się delikatny sosik. Polewamy
olejem z pestek dyni dla smaku.
Krok 4: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy danie przez 40 minut.
UWAGA: Dalsza cześć tylko dla osób o mocnych nerwach :-)Jako, że nie jem fast-foodów typu frytki, hamburgery, kebaby etc, czasami, bardzo rzadko, pozwalam sobie na jakiś niezdrowy "gotowiec" (poza
słodyczami bo bez nich nie wyobrażam sobie życia). W przypadku tego dania był to gotowy
Sos Słodko-Kwaśny z Łowicza. Zwykle w takiej sytuacji zrobiłabym nasz ulubiony
sos czosnkowy na
śmietanie i
majonezie, jednak przez ostatnie trzy tygodnie egzaminów dogadzam sobie trochę bardziej niż zwykle w poczynaniach kulinarnych no i kupiłam gotowca... Jeśli również macie ochotę na to danie w takiej mniej-zdrowej wersji, po prostu przed włożeniem go do piekarnika rozłóżcie sos na
mięsie i zapieczcie je.
Gotowe :-)Zapraszam na FANPAGE