Wykonanie
Kilka dni temu
brałam udział w warsztatach wielkanocnych wypieków, zorganizowanych przez Lidl Polska, a prowadzonych przez mistrza cukiernictwa, Pawła Małeckiego. To było naprawdę świetne doświadczenie - o wrażeniach opowiem w innym
poście, pokażę Wam również kilka zdjęć. Dziś jednak koniecznie muszę pokazać Wam sposób ma pyszne baby
drożdżowe, które będą idealne na wielkanocny stół. Sposób Pawła na to, by ciasto było bardziej wilgotne i by babki dłużej zachowały świeżość to dodanie na etapie wyrabiania
ciasta drożdżowego części ciasta parzonego. Ten zabieg sprawi, że Wasze baby będą niepowtarzalne i bardzo udane ;) Serdecznie polecam ten sposób ;)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/878331150.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/-1679010555.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/-442444094.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/-663694390.JPG)
Składniki na 2 sztuki (u mnie babka w formie i keksówce):100 g.
drożdży (1 kostka)220 ml
mleka750 g.
mąki pszennejszczypta
soli120 g.
cukru3
jajka7
żółtek2
laski wanilii (ewentualnie 3 łyżki domowego
cukru waniliowego)250 g.
masłaskórka otarta z 1
cytryny (wcześniej sparzonej)skórka otarta z połowy
pomarańczy (wcześniej sparzonej)
bakalie:
suszone morele, kandyzowana skórka
pomarańczy i
cytryny,
rodzynki (te należy wcześniej namoczyć w letniej wodzie)Dodatkowo :
masło do posmarowania ciasta i formy
mąka do oprószenia formyPrzygotowanie :Z powyższych składników odmierzam 150 g.
mąki, 100 g.
masła i 100 ml.
mleka - na ciasto parzone.Ciasto parzone : w rondelku podgrzewam
mleko z
masłem, gdy
masło się rozpuści dosypuję
mąkę i energicznie mieszam, aż ciasto zbije się w jedną bryłę i będzie gładkie. Odstawiam je do lekkiego przestudzenia.
Ciasto drożdżowe :
Mleko lekko podgrzewam z ziarnami
wanilii (lub
cukrem waniliowym),
Drożdże kruszę i ucieram z łyżeczką
cukru, aż się upłynnią. Wtedy mieszam je z
mlekiem.
Mąkę przesiewam przez sito do dużej miski, robię dołek pośrodku, wlewam
drożdże z
mlekiem i lekko mieszam, zagarniając troszkę
mąki. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. W międzyczasie ubijam
jajka i
żółtka z
cukrem i ze szczyptą
soli - powinna powstać puszysta masa. Wlewam masę do miski (z wyrośniętym już zaczynem), wyrabiam do połączenia się składników.Dodaję przestudzone ciasto parzone, pozostałe
masło (rozpuszczone), starte
skórki z cytryny i
pomarańczy i posiekane
bakalie. Wyrabiam razem do momentu, kiedy ciasto zacznie odstawać od dłoni. Ciasto oprószam leciutko
mąką, przykrywam ponownie miskę i odstawiam w ciepłe miejsce - do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam, dzielę na 2 części i przekładam do form (wcześniej nasmarowanych dokładnie
masłem i oprószonych
mąką). Ciasto smaruję rozpuszczonym
masłem, szczególnie starannie w miejscu łączenia. Formy z
ciastem odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie wstawiam formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 45-50 minut.Upieczone, przestudzone babki można polukrować: sok z
pomarańczy lub
cytryny ucieram z
cukrem pudrem w takiej ilości, aż osiągnie konsystencję lukru.
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/578815967.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/-514571815.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/1748772719.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/-1437685082.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/-5158478.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/-1333945778.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/700123847.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/-705049071.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/-1636603881.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2016_slash_03_slash_baba-drozdzowa-z-ciastem-parzonym/l/-927947165.JPG)