Wykonanie
Drożdżowe to najlepsze i najzdrowsze ciasto na świecie. Nie jest to tak trudne jakby się wydawało. Trzeba tylko trochę czasu i ciepła. Pośpiech mu nie służy. Nie lubi tez przeciagów i ponoć nawet kłótni w domu.
Chałka- challah pochodzi z kuchni żydowskiej. Ten tradycyjny wypiek przynoszono w darze do świątyni w czasie świąt, a dwie
chałki są tradycyjnie podawane w szabas podczas każdego posiłku. Challah znaczy ofiara.Chociaż wykluczyłam ze swojej kuchni
mąkę pszenną, dla
chałki robię wyjątek. To jedyny mój wypiek w całości z
mąki pszennej. Nic nie zastąpi kawałka świeżutkiej, jeszcze ciepłej
chałki z domową
konfiturą lub samym
masełkiem, taką lubię najbardziej. Pycha! Ten przepis jest najlepszy z najlepszych. Przed nim upiekłam wiele
chałek, ale ten jest super przepisem. Spróbujcie, a stanie się i Waszym ulubionym !Składniki na 2
chałki:500 g
mąki pszennej1
laska wanilii lub
cukier waniliowy60 g
cukru50 g
masła250 ml
mleka1/2 łyżeczki
soli1 opakowanie suchych
drożdży lub 25 g świeżych1 duże
jajkoDo posmarowania:1
żółtko z 2 łyżkami
mleka +
cukier perłowy na posypkęSPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Laskę wanilii rozciąć wzdluż i wyjąć ziarenka. Włożyć je do rondelka z
mlekiem i całość zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie letnie wsypać pokruszone
drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać
cukier i 2 łyżki
mąki. Zaczyn zostawić na 15 min do napuszenia.Rozpuścić
masło. Gdy używamy suchych
drożdży nie robimy zaczynu.Wszystkie składniki umieścić w misie robota i przy pomocy haka do
ciasta drożdżowego na 2 prędkości zagniatać około 10 minut, do uzyskania gładkiego, rozciągliwego ciasta. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objetość.Wyjąć ciasto na blat i ponownie krótko zagnieść, wybijając z niego powietrze. Podzielić na 6 równych części lub na 3 gdy chcemy zrobić jedną wielką
chałkę. Z każdej uformować wałek długości 35-40 cm. Końce powinny być nieco cieńsze.Z
trzech wałeczków upleść warkocz.
Chałka powinna byc grubsza pośrodku. Końce zawinąć pod spód. Ułożyć gotową
chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób postąpić z drugą
chalką.Przykryć blaszkę z
chałkami ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiły swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 175 ° C .
Chałki posmarować
żółtkiem wymieszanym z dwoma łyżkami
mleka i posypać
cukrem perłowym. Można posypać również
sezamem,
makiem,
płatkami migdałowymi lub kruszonką, co kto lubiPiec w 175 ° C 25-30 minut. Nie przekraczać czasu pieczenia, bo
chałki przepieczone będą miały suchy miąższ. Moje były gotowe po 25 minutach.ŻYCZĘ SMACZNEGO !