ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

Chałka niewątpliwie także należy do smaków dzieciństwa. Nie trzeba jej specjalnie reklamować. Miękka, puszysta, pachnąca - obowiązkowo z duuuużą ilością kruszonki :)
500 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
125 ml mleka
1 jajko
1 żółtko
100 g masła
50 g szklanki cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
do posmarowania:
białko z ww. jajka na kruszonkę:
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i 1/4 ilości mąki, odstawić na 20 min, aż "ruszą".
Dodać rozpuszczone masło, jajko i żółtko oraz cukier, cukier waniliowy i sól. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 60 min.
2. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić. Podzielić na trzy części, uformować wałki i spleść z nich warkocz. Końcówki warkocza podwinąć pod spód. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Tutaj świetny film, w prosty sposób pokazujący, jak spleść chałkę z 6 wałeczków. Taka chałka wygląda prawdziwie profesjonalnie, jak te, które są wypiekane w piekarniach. Na moim zdjęciu także widać w ten sposób splecioną chałkę.
http://www.finecooking.com/videos/braiding-challah.aspx
3. Zagnieść składniki kruszonki. Posmarować chałkę lekko roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką ( można kruszyć ją w palcach lub zetrzeć na tarce - w tym celu podczas ostatniego wyrastania chałki ciasto na kruszonkę powinno się chłodzić w lodówce.)
Piec ok. 30 minut w 190°C. Studzić na kratce, by równomiernie odparowała.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/05/Chalka.html