Wykonanie
Chałka niewątpliwie także należy do smaków dzieciństwa. Nie trzeba jej specjalnie reklamować. Miękka, puszysta, pachnąca - obowiązkowo z duuuużą ilością kruszonki :)
500 g
mąki pszennej25 g
drożdży świeżych lub 7 g
drożdży instant125 ml
mleka1
jajko1
żółtko100 g
masła50 g szklanki
cukru + 1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
solido posmarowania:
białko z ww.
jajka na kruszonkę:1/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukru2 łyżki
masła1.
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku z łyżeczką
cukru i 1/4 ilości
mąki, odstawić na 20 min, aż "ruszą".Dodać rozpuszczone
masło,
jajko i
żółtko oraz
cukier,
cukier waniliowy i
sól. Stopniowo wsypywać przesianą
mąkę i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 60 min.2. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić. Podzielić na trzy części, uformować wałki i spleść z nich warkocz. Końcówki warkocza podwinąć pod spód. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min.Tutaj świetny film, w prosty sposób pokazujący, jak spleść
chałkę z 6 wałeczków. Taka
chałka wygląda prawdziwie profesjonalnie, jak te, które są wypiekane w piekarniach. Na moim zdjęciu także widać w ten sposób splecioną
chałkę.http://www.finecooking.com/videos/braiding-challah.aspx3. Zagnieść składniki kruszonki. Posmarować
chałkę lekko roztrzepanym
białkiem, posypać kruszonką ( można kruszyć ją w palcach lub zetrzeć na tarce - w tym celu podczas ostatniego wyrastania
chałki ciasto na kruszonkę powinno się chłodzić w lodówce.)Piec ok. 30 minut w 190°C. Studzić na kratce, by równomiernie odparowała.