Wykonanie
Jak wiecie nie przepadam za drożdżowcami - suchotnikami ale ta babka zdawała się być inna. Musiałam ją wypróbować i to była dobra decyzja. Babka jest puszysta, mięciutka, nie wilgotna ale sucha też nie z dużą ilością
bakalii niczym keks ( naładowałam solidnie kandyzowanych skórek ). Z czystym sumieniem gorąco ja polecam a upieczona w Wielką Sobotę wieczorem cudownie zwieńczy stół Wielkanocny :) Przepis z bloga Kuchnia Doroty . Zrobienie jej wymaga trochę czasu ale naprawdę warto.
Składniki : ( składniki powinny być w temp. pokojowej )20 g świeżych
drożdży250 g
maki pszennej tortowej1/2 szklanki ciepłego
mleka8
żółtek3/4 szklanki
cukru100 g bardzo miękkiego
masła1
cukier waniliowy100 g
bakalii (
rodzynki,
suszone morele, kandyzowana skórka
pomarańczy,
cytryny )skórka otarta z jednej
cytryny ( pominęłam dodałam kandyzowaną
skórkę cytryny z
bakaliami i to w zupełności wystarczyło )
Drożdże rozpuszczamy w
mleku. Dodajemy 3 łyżki
maki, łyżkę
cukru, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować. Powinno to zająć około 15 minut.
Mąkę przesiewamy.
Żółtka mieszamy z pozostałym
cukrem. Do
mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn,
żółtka z
cukrem. Miksujemy za pomocą haka. Kiedy składniki się połączą dodajemy partiami
masło cały czas miksując. Miksujemy do momentu aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Może to zająć nawet 15 minut. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 3 godziny. Powinno wyrosnąć dwukrotnie.Kiedy ciasto nam wyrośnie ponownie za pomocą haka wyrabiamy je przez 5-7 minut. Dodajemy
bakalie, mieszamy do połączenia.Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej
masłem. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Po tym czasie babkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180°C przez 30-35 minut. Ciasto musi dobrze wyrosnąć i być mocno rumiane.Jeśli chcecie piec z funkcją termoobiegu to należy nagrzać piekarnik do 175°C. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika, uchylić drzwiczki i piec przez 15 minut po tym czasie zamknąć drzwiczki i piec kolejne 20-25 minut.Studzimy w otwartym piekarniku przez 15 minut, wyjmujemy, studzimy. Lukrujemy lub posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)