Wykonanie
            Pyszne 
drożdżowe ciasto z masą 
makowo-
migdałowo-
cytrynową. Z tej porcji ciasta i masy wychodzi dwa duże wieńce, więc możemy się cieszyć nim przez całe święta.

Składniki:
ciasto drożdżowe:50 g 
drożdży świeżych200 ml ciepłego 
mleka3 
żółtka1 
jajko3/4 szklanki 
cukru125 g 
masła (
margaryny)ok. 4 szklanki 
mąki pszennejstarta 
skórka z cytrynysok z połowy 
cytrynymasa makowa:250 g suchego 
maku1 torebka 
migdałów krojonych (100 g)100 g 
rodzynków1 łyżeczka 
cukru waniliowego3 łyżki 
cukru trzcinowego1 
cytryna100 g 
masła (
margaryny)2 
jajka5 
suszonych morelilukier:sok z połowy 
cytrynypół szklanki 
cukru pudruRobimy 
ciasto drożdżowe.Do ciepłego 
mleka kruszymy 
drożdże, dodajemy łyżkę 
cukru i dwie łyżki 
mąki pszennej, zostawiamy by ruszył zaczyn.Gdy podrośnie dodajemy roztopione 
masło, 
jajko, 3 
żółtka, 
cukier oraz 
mąkę ( czasem ciasto jest za rzadkie wtedy wiadomo musimy dosypać więcej 
mąki, nawet dodatkowo jedną szklankę), startą skórkę z jednej 
cytryny i sok z połowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto i zostawiamy na 20-30 minut by podrosło.Przygotowujemy masę.250 g 
maku moczymy przez godzinę, 
potem gotujemy w dwóch szklankach 
wody na małym gazie, do momentu jak nam 
woda całkowicie wyparuje.Wystudzony 
mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę razem z uprażonymi na suchej patelni 
migdałami.Do 
maku dodajemy 
cukier waniliowy, 
cukier trzcinowy, skórkę startą z całej 
cytryny oraz sok z połowy, roztopione 
masło, 2 
jajka oraz 
rodzynki, dodajemy również pokrojone w kosteczkę 
suszone morele, dosypujemy opcjonalnie 3-4 łyżki 
cukru zwykłego jak 
cytryna jest zbyt kwaśna.Masę 
makową dokładnie mieszamy.
Ciasto drożdżowe dzielimy na połowę. Wałkujemy ciasto na kształt prostokąta (u mnie 40 x 60 centymetrów). Wykładamy połowę masy makowej.

Zwijamy w ścisły rulon. Rulon przeciąć pośrodku wzdłuż, zostawiając około 2 cm nierozciętego ciasta na górze.Rozcięte końce spleść ze sobą tworząc warkocz.

Oba końce warkocza połączyć ze sobą, tak by warkocz zamienił się w wieniec.Musimy bardzo dokładnie połączcie końce, żeby podczas pieczenia wieniec nam się nie rozłączył.

Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania złotego koloru, około 45 minut. To samo robimy z drugą połową 
ciasta drożdżowego i połową masy makowej.Nasz wieniec można polać ulubionym lukrem. Ja do soku z połowy 
cytryny (który został od masy makowej) dodałam pół szklanki 
cukru pudru, dobrze wymieszałam i polukrowałam obydwa wieńce.

Jeżeli nie mamy dużo chętnych na nasze ciasto, możemy zrobić z połowy składników tylko jeden wieniec. Ale zapewniam że jest pyszne, wilgotne, nie za słodkie i szybko znika:)