Wykonanie
Pyszne
drożdżowe ciasto z masą
makowo-
migdałowo-
cytrynową. Z tej porcji ciasta i masy wychodzi dwa duże wieńce, więc możemy się cieszyć nim przez całe święta.
Składniki:
ciasto drożdżowe:50 g
drożdży świeżych200 ml ciepłego
mleka3
żółtka1
jajko3/4 szklanki
cukru125 g
masła (
margaryny)ok. 4 szklanki
mąki pszennejstarta
skórka z cytrynysok z połowy
cytrynymasa makowa:250 g suchego
maku1 torebka
migdałów krojonych (100 g)100 g
rodzynków1 łyżeczka
cukru waniliowego3 łyżki
cukru trzcinowego1
cytryna100 g
masła (
margaryny)2
jajka5
suszonych morelilukier:sok z połowy
cytrynypół szklanki
cukru pudruRobimy
ciasto drożdżowe.Do ciepłego
mleka kruszymy
drożdże, dodajemy łyżkę
cukru i dwie łyżki
mąki pszennej, zostawiamy by ruszył zaczyn.Gdy podrośnie dodajemy roztopione
masło,
jajko, 3
żółtka,
cukier oraz
mąkę ( czasem ciasto jest za rzadkie wtedy wiadomo musimy dosypać więcej
mąki, nawet dodatkowo jedną szklankę), startą skórkę z jednej
cytryny i sok z połowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto i zostawiamy na 20-30 minut by podrosło.Przygotowujemy masę.250 g
maku moczymy przez godzinę,
potem gotujemy w dwóch szklankach
wody na małym gazie, do momentu jak nam
woda całkowicie wyparuje.Wystudzony
mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę razem z uprażonymi na suchej patelni
migdałami.Do
maku dodajemy
cukier waniliowy,
cukier trzcinowy, skórkę startą z całej
cytryny oraz sok z połowy, roztopione
masło, 2
jajka oraz
rodzynki, dodajemy również pokrojone w kosteczkę
suszone morele, dosypujemy opcjonalnie 3-4 łyżki
cukru zwykłego jak
cytryna jest zbyt kwaśna.Masę
makową dokładnie mieszamy.
Ciasto drożdżowe dzielimy na połowę. Wałkujemy ciasto na kształt prostokąta (u mnie 40 x 60 centymetrów). Wykładamy połowę masy makowej.
Zwijamy w ścisły rulon. Rulon przeciąć pośrodku wzdłuż, zostawiając około 2 cm nierozciętego ciasta na górze.Rozcięte końce spleść ze sobą tworząc warkocz.
Oba końce warkocza połączyć ze sobą, tak by warkocz zamienił się w wieniec.Musimy bardzo dokładnie połączcie końce, żeby podczas pieczenia wieniec nam się nie rozłączył.
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania złotego koloru, około 45 minut. To samo robimy z drugą połową
ciasta drożdżowego i połową masy makowej.Nasz wieniec można polać ulubionym lukrem. Ja do soku z połowy
cytryny (który został od masy makowej) dodałam pół szklanki
cukru pudru, dobrze wymieszałam i polukrowałam obydwa wieńce.
Jeżeli nie mamy dużo chętnych na nasze ciasto, możemy zrobić z połowy składników tylko jeden wieniec. Ale zapewniam że jest pyszne, wilgotne, nie za słodkie i szybko znika:)