Wykonanie
Bardzo chodziły za mną rogaliki z
makiem, aż doszły do kuchni i musiały być zrobione:)
Składniki:
ciasto drożdżowe:50 g
drożdży świeżych150 ml ciepłego
mleka2
żółtka1
jajkopół szklanki
cukru100 g
masła (
margaryny)ok. 4 szklanki
mąki pszennejmasa makowa:2 szklanki suchego
maku1 torebka
migdałów krojonych (100 g)100 g
rodzynków1 łyżeczka
cukru waniliowego3 łyżki
cukru trzcinowego1
cytryna100 g
masła (
margaryny)2
jajkalukier:1
białkopół szklanki
cukru pudrukilka
orzechów włoskichRobimy
ciasto drożdżowe.Do ciepłego
mleka kruszymy
drożdże, dodajemy łyżkę
cukru i dwie łyżki
mąki pszennej, zostawiamy by ruszył zaczyn.Gdy podrośnie dodajemy roztopione
masło,
jajko, 2
żółtka,
cukier oraz
mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto i zostawiamy na 20-30 minut by podrosło.Przygotowujemy masę.Dwie szklanki
maku gotujemy w dwóch szklankach
wody na małym gazie, do momentu jak nam
woda całkowicie wyparuje.Wystudzony
mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę razem z uprażonymi na suchej patelni
migdałami.Do
maku dodajemy
cukier waniliowy,
cukier trzcinowy, skórkę startą z całej
cytryny oraz sok z połowy, roztopione
masło, 2
jajka oraz
rodzynki, dosypujemy opcjonalnie 3-4 łyżki
cukru zwykłego jak
cytryna jest zbyt kwaśna.Tym razem były
rodzynki alkoholowe :) Moczyłam
rodzynki w
sherry przez 4 dni, aż zrobiły się okrąglutkie, ale niestety rozmyśliłam się i nie użyłam ich od niczego, nie chciałam je wyrzucić więc wylądowały w torebce w zamrażalce.Robiąc rogaliki nie miałam
rodzynków, przypomniały mi się te z zamrażalki, wyciągam i nawet nie były zamarznięte, wiadomo
alkohol:)
Masę
makową dokładnie mieszamy.
Ciasto drożdżowe dzielę zawszę na połowę. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, wycinać trójkąty.Na każdy trójkąt nakładać 2 łyżki masy (masę też dzielę na połowę by
mieć orientację bo ile kłaść masy na rogalika).
Szerszy koniec zakładam na masę, przecinam nożem na środku, rozciągam na boki nasze rozcięcie i zwijam
rogala.
Gotowe rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem.
Piekę około 25 minut w 180 stopniach.Z drugą częścią ciasta i masy robię tak samo.
Nasze rogaliki można polać ulubionym lukrem. Ja ubiłam jedno
białko na sztywno, (które mi zostało od
ciasta drożdżowego), dodałam do niego sok z połowy
cytryny, (który został od masy makowej) i pół szklanki
cukru pudru. Wymieszałam delikatnie polukrowałam upieczone rogaliki posypałam posiekanymi
orzechami, i zostawiłam je jeszcze na chwilkę w piekarniku by
lukier zastygł.