Wykonanie
            Bardzo chodziły za mną rogaliki z 
makiem, aż doszły do kuchni i musiały być zrobione:)

Składniki:
ciasto drożdżowe:50 g 
drożdży świeżych150 ml ciepłego 
mleka2 
żółtka1 
jajkopół szklanki 
cukru100 g 
masła (
margaryny)ok. 4 szklanki 
mąki pszennejmasa makowa:2 szklanki suchego 
maku1 torebka 
migdałów krojonych (100 g)100 g 
rodzynków1 łyżeczka 
cukru waniliowego3 łyżki 
cukru trzcinowego1 
cytryna100 g 
masła (
margaryny)2 
jajkalukier:1 
białkopół szklanki 
cukru pudrukilka 
orzechów włoskichRobimy 
ciasto drożdżowe.Do ciepłego 
mleka kruszymy 
drożdże, dodajemy łyżkę 
cukru i dwie łyżki 
mąki pszennej, zostawiamy by ruszył zaczyn.Gdy podrośnie dodajemy roztopione 
masło, 
jajko, 2 
żółtka, 
cukier oraz 
mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto i zostawiamy na 20-30 minut by podrosło.Przygotowujemy masę.Dwie szklanki 
maku gotujemy w dwóch szklankach 
wody na małym gazie, do momentu jak nam 
woda całkowicie wyparuje.Wystudzony 
mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę razem z uprażonymi na suchej patelni 
migdałami.Do 
maku dodajemy 
cukier waniliowy, 
cukier trzcinowy, skórkę startą z całej 
cytryny oraz sok z połowy, roztopione 
masło, 2 
jajka oraz 
rodzynki, dosypujemy opcjonalnie 3-4 łyżki 
cukru zwykłego jak 
cytryna jest zbyt kwaśna.Tym razem były 
rodzynki alkoholowe :) Moczyłam 
rodzynki w 
sherry przez 4 dni, aż zrobiły się okrąglutkie, ale niestety rozmyśliłam się i nie użyłam ich od niczego, nie chciałam je wyrzucić więc wylądowały w torebce w zamrażalce.Robiąc rogaliki nie miałam 
rodzynków, przypomniały mi się te z zamrażalki, wyciągam i nawet nie były zamarznięte, wiadomo 
alkohol:)

Masę 
makową dokładnie mieszamy.
Ciasto drożdżowe dzielę zawszę na połowę. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, wycinać trójkąty.Na każdy trójkąt nakładać 2 łyżki masy (masę też dzielę na połowę by 
mieć orientację bo ile kłaść masy na rogalika).

Szerszy koniec zakładam na masę, przecinam nożem na środku, rozciągam na boki nasze rozcięcie i zwijam 
rogala.

Gotowe rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem.

Piekę około 25 minut w 180 stopniach.Z drugą częścią ciasta i masy robię tak samo.

Nasze rogaliki można polać ulubionym lukrem. Ja ubiłam jedno 
białko na sztywno, (które mi zostało od 
ciasta drożdżowego), dodałam do niego sok z połowy 
cytryny, (który został od masy makowej) i pół szklanki 
cukru pudru. Wymieszałam delikatnie polukrowałam upieczone rogaliki posypałam posiekanymi 
orzechami, i zostawiłam je jeszcze na chwilkę w piekarniku by 
lukier zastygł.