Wykonanie
Moją ostatnią propozycją świąteczną są chorwackie
chlebki wielkanocne o nazwie Pinca. Właściwie, moje bardziej przypominają
bułki bo zamiast podzielić na dwa bochenki podzieliłam na 4 części, żeby idealnie nadawały się do wielkanocnego koszyczka.W smaku przypominają mi trochę hot cross buns, tylko są mniej słodkie.
ŹródłoSkładniki:20 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru200 ml ciepłego
mleka500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli75 g stopionego
masła3
żółtka, plus 1
jajko do posmarowania75 g
cukru2 łyżki
cukru waniliowegoskórka starta z 1
cytrynyskórka starta z ½
pomarańczy60 g
rodzynek1 łyżka ciemnego
rumuWymieszać 100 ml
mleka z 1 łyżką
cukru oraz
drożdżami, odstawić do podwojenia objętości. Namoczyć
rodzynki w
rumie. Wymieszać
sól oraz
mąkę, dodać
drożdże,
masło, pozostałe
mleko,
cukier,
cukier waniliowy,
żółtka oraz
skórkę z cytryny i
pomarańczy. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, przy końcu wyrabiania dodać
rodzynki. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto odgazować, podzielić na 2 części i uformować kule. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Posmarować rozbełtanym
jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ponownie posmarować
jajkiem i ponownie odstawić na godzinę. Posmarować ciasto
jajkiem po raz trzeci, przy użyciu
ostrego noża zrobić 3 głębokie nacięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min.Smacznego:)Kochani,Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim moim przyjaciołom i czytelnikom wspaniałego czasu spędzonego w rodzinnym gronie, dużo radości, odpoczynku, wzruszeń i refleksji jakie niesie ze sobą tajemnica Wielkiej Nocy.Z powodu wyjazdu nie będzie mnie przez pewien czas ale mam nadzieję, że będziecie tu zaglądali i korzystali z moich wielkanocnych propozycji.Pozdrawiam :)Agnieszka