ßßß
ŹródłoSkładniki:20 g świeżych drożdży1 łyżka cukru200 ml ciepłego mleka500 g mąki pszennej1 łyżeczka soli75 g stopionego masła3 żółtka, plus 1 jajko do posmarowania75 g cukru2 łyżki cukru waniliowegoskórka starta z 1 cytrynyskórka starta z ½ pomarańczy60 g rodzynek1 łyżka ciemnego rumuWymieszać 100 ml mleka z 1 łyżką cukru oraz drożdżami, odstawić do podwojenia objętości. Namoczyć rodzynki w rumie. Wymieszać sól oraz mąkę, dodać drożdże, masło, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz skórkę z cytryny i pomarańczy. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, przy końcu wyrabiania dodać rodzynki. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto odgazować, podzielić na 2 części i uformować kule. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Posmarować rozbełtanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ponownie posmarować jajkiem i ponownie odstawić na godzinę. Posmarować ciasto jajkiem po raz trzeci, przy użyciu ostrego noża zrobić 3 głębokie nacięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min.Smacznego:)Kochani,Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim moim przyjaciołom i czytelnikom wspaniałego czasu spędzonego w rodzinnym gronie, dużo radości, odpoczynku, wzruszeń i refleksji jakie niesie ze sobą tajemnica Wielkiej Nocy.Z powodu wyjazdu nie będzie mnie przez pewien czas ale mam nadzieję, że będziecie tu zaglądali i korzystali z moich wielkanocnych propozycji.Pozdrawiam :)Agnieszka