Wykonanie
Babka Savarin - składniki:Ciasto:25 dag
mąki pszennej10 dag
masła8 dag
cukru4
jajka2 dag
drożdży1/2 szklanki
mleka1
cukier waniliowy (1.6 dag)skórka otarta z 1
cytrynyszczypta
soli1 łyżka
masła do wysmarowania formy
Syrop:25 dag
cukrukawałek
laski wanilii4 łyżki
rumu lub
wiśniówkiKrem:1 szklanka
mleka10 dag
mąki pszennej3
żółtka5 dag
cukru4 łyżki
rumuBabka Savarin - sposób przygotowania: Jest to rodzaj babki drożdżowej, pieczonej w karbowanej formie z kominkiem. Ostudzone ciasto nasącza się
syropem, aromatyzowanym
rumem lub kirszem (
wiśniówką). Można też wypełnić środek
bitą śmietaną lub kremem. Najdoskonalsza jednak jest babka podana na ciepło z gorącym sosem
owocowym:
malinowym,
porzeczkowym lub
truskawkowym.Przygotować ciasto: do miski przesiać
mąkę, dodać
cukier, 2
jajka i szczyptę
soli.
Drożdże rozetrzeć z
mlekiem i dodać do
mąki. Wbić pozostałe
jajka, wsypać
cukier waniliowy oraz
skórkę z cytryny i wyrabiać ciasto do chwili, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie wlać roztopione
masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej
masłem formy z kominkiem i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu pozostawić babkę w wyłączonym piekarniku około 30 min. Przygotować
syrop: zagotować 2szklanki
wody z
cukrem i
wanilią, wystudzić i dodać
rum. Ciasto nasączyć
syropem. Przygotować krem:
żółtka utrzeć z
cukrem, stopniowo dodawać
mleko i
mąkę. Następnie krem zagotować, stale mieszając, i wystudzić. Dodać
rum i zamieszać. Otwór w cieście wypełnić kremem. W drugiej wersji babkę Savarin podaje się z
bitą śmietaną i sosem z czerwonych
owoców: 25 dag
malin albo
porzeczek lub
truskawek, 1 szklanka soku z
wiśni, 1/2 szklanki
soku z cytryny, 25 dag
cukru, 4 łyżki
rumu lub
wiśniówki Owoce przetrzeć przez sito lub zmiksować. Składniki połączyć (oprócz
rumu), podgrzać, stale mieszając, aby rozpuścił się
cukier. Wlać
alkohol i zamieszać. Otwór wypełnić
bitą śmietaną. Babkę polać sosem. W trzeciej wersji babkę Savarin podaje się z
owocami sezonowymi (
truskawki,
jagody,
wiśnie).
Owoce zalewa się w salaterce
syropem przyrządzonym jak w pierwszym przepisie i odstawia na około 1 godz.
Potem otwór w cieście wypełnia się
owocami, a ciasto polewa sosem
owocowym i przybiera
bitą śmietaną.Jak uzyskać aromat z laski wanilii?