Wykonanie
Pyszne, dietetyczne
porzeczkowe ciasto, które wyglądem przypomina tartę, a tartą nie jest. Spód stanowi idealne, cieniutkie
ciasto drożdżowe. Proporcje grubości ciasta, masy
śmietanowo-jajecznej i
porzeczek są dobrane idealnie. Szczególnie dla wszystkich lubiących ciasta nie przeładowane tłuszczem i liczących kalorie. Kolejne ciasto z
serii "samo sie robi". Na pewno wypróbuję je z innymi
owocami, dlatego i Wam polecam. Upiekłam je w formie na tartę o przekroju 26 cm.Składniki :Spód :
70 ml
mleka15 g
masła125
mąki pszennej 10501
żółtko1 łyżeczka suchych
drożdży ( 10 g świeżych)25 g
cukruszczypta
soliskórka starta z pół
cytrynytłuszcz do formyNałożenie :500 g
porzeczek czerwonych150 ml kwaśnej
śmietany100 g
cukru2
jajkaziarenka z połowy
laski waniliiWykonanie:Podgrzać
mleko, roztopić w
mleku masło. Połączyć z resztą składników na spód i wyrobić ręcznie lub robotem, aż powstanie gładkie lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi swą objętość, wyrzucić na blat i krótko ponownie zagnieść. Podsypać
mąką i rozwałkować krążek o średnicy 28 cm.Wyłożyć na dno foremki wysmarowanej tłuszczem formując dookoła rant wysokości 2 cm. Kolejne 10 minut pozostawić przykryte do wyrośnięcia.Piekarnik nastawić na 180` C.
Porzeczki umyć, obrać z szypułek, najlepiej przy pomocy widelca. Osuszyć. Równomiernie rozłożyć na podrośniętym spodzie
drożdżowym.Kwaśną
śmietanę zmiksować z
jajkami,
wanilią i
cukrem. Masą
śmietanowo-jajeczną zalać
porzeczki.Wstawić do piekarnika i piec 35 minut, aż się zezłoci.Studzić na kratce. Życzę smacznego!1 porcja ciasta to 161 kcal, 4 g
białka, 4 g tłuszczu i 26 g węglowodanów (całość-12 porcji)