Wykonanie
Babka drożdżowa w wielu książkach ze staropolskimi przepisami podawana jest jako niemal obowiązkowy wypiek na Wielkanoc. Wtedy takich bab piekło się na raz kilka, zużywając
kopy jajek i kilogramy
mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym
stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik
chleba, na kolację lub śniadanie. Przeważnie znika jeszcze ciepła, posmarowana grubo
masłem. Oczywiście jako ciasto do
kawy też jest niczego sobie ale nam bardziej smakuje jako
pieczywo. Babka z tego przepisu wyszła tak lekka i puszysta, że ledwie dało się ją pokroić, zwłaszcza, że nie daliśmy jej ostygnąć. Zaraz po upieczeniu jeszcze gorącą babkę smaruję z wierzchu
masłem, dzięki
czemu jest jeszcze bardziej aromatyczna i smaczna.Składniki na dużą babkę:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka letniego
mleka2
jajka2
żółtka40 g
drożdży świeżych3/4 szklanki
cukru100 g
masła roztopionegoszczypta
soliszklanka
bakalii (
rodzynki,
skórka pomarańczowa)dodatkowo:łyżka
mąki2 łyżki
masłaRodzynki na kilka minut zalać wrzątkiem, następnie odcedzić. Do połowy letniego
mleka dodać pokruszone
drożdże, łyżkę
mąki i łyżkę
cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby
drożdże ruszyły.
Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę
cukru,
jajka,
żółtka i
sól. Wlać resztę
mleka i rozczyn
drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto.
Po chwili wyrabiania wlewać powoli
masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać
rodzynki i skórkę.
Foremkę na babkę z kominkiem wysmarować łyżką
masła i oprószyć
mąką, dokładnie zwłaszcza w miejscu gdzie komin styka się z dnem. Przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dłużej.
Kiedy ciasto wyrośnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, żeby jej nie przesuszyć. Jeszcze gorącą babkę posmarować z wierzchu
masłem. Kiedy przestygnie wyjąć na kratkę do pieczenia.
Taką babkę upiekłam w dużej (3 , 8 l) formie firmy Nordic Ware, którą możecie kupić w sklepie Strefa Ulubiona tutaj: (klik). Ta foremka zrobiona jest z wysokiej jakości aluminium, pokrytego nieprzywieralną powłoką. Warto zainwestować w dobrą foremkę, zwłaszcza jeśli dużo pieczemy. Używając takiej mamy pewność, że posłuży przez ładne kilka lat- nie zardzewieje po kilku myciach tak jak srebrne foremki za kilka złotych. Dodatkowym plusem jest to, że w formie z taką powłoką ciasto nie przypala się tak szybko. Osobiście bardzo polecam!