ßßß Cookit - przepis na łatwa babka drożdżowa

łatwa babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Babka drożdżowa w wielu książkach ze staropolskimi przepisami podawana jest jako niemal obowiązkowy wypiek na Wielkanoc. Wtedy takich bab piekło się na raz kilka, zużywając kopy jajek i kilogramy mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik chleba, na kolację lub śniadanie. Przeważnie znika jeszcze ciepła, posmarowana grubo masłem. Oczywiście jako ciasto do kawy też jest niczego sobie ale nam bardziej smakuje jako pieczywo. Babka z tego przepisu wyszła tak lekka i puszysta, że ledwie dało się ją pokroić, zwłaszcza, że nie daliśmy jej ostygnąć. Zaraz po upieczeniu jeszcze gorącą babkę smaruję z wierzchu masłem, dzięki czemu jest jeszcze bardziej aromatyczna i smaczna.
Składniki na dużą babkę:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
2 żółtka
40 g drożdży świeżych
3/4 szklanki cukru
100 g masła roztopionego
szczypta soli
szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)
dodatkowo:
łyżka mąki
2 łyżki masła
Rodzynki na kilka minut zalać wrzątkiem, następnie odcedzić. Do połowy letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto.
Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę.
Foremkę na babkę z kominkiem wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką, dokładnie zwłaszcza w miejscu gdzie komin styka się z dnem. Przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dłużej.
Kiedy ciasto wyrośnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, żeby jej nie przesuszyć. Jeszcze gorącą babkę posmarować z wierzchu masłem. Kiedy przestygnie wyjąć na kratkę do pieczenia.
Taką babkę upiekłam w dużej (3 , 8 l) formie firmy Nordic Ware, którą możecie kupić w sklepie Strefa Ulubiona tutaj: (klik). Ta foremka zrobiona jest z wysokiej jakości aluminium, pokrytego nieprzywieralną powłoką. Warto zainwestować w dobrą foremkę, zwłaszcza jeśli dużo pieczemy. Używając takiej mamy pewność, że posłuży przez ładne kilka lat- nie zardzewieje po kilku myciach tak jak srebrne foremki za kilka złotych. Dodatkowym plusem jest to, że w formie z taką powłoką ciasto nie przypala się tak szybko. Osobiście bardzo polecam!
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/01/atwa-babka-drozdzowa.html