Wykonanie
Tym co trochę mniej lubią
mak w
strucli polecam świąteczne
ciasto drożdżowe z
bakaliami. Mięciutkie, maślane, po prostu pyszne.Trochę pękło mi na górze ale właściwie to nie miało znaczenia bo bardzo szybko zniknęło. Polecam nie tylko na święta:)
ŹródłoSkładniki:500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)50 g
cukru2
jajka70 g
masła230 ml
mleka1/2 łyżeczki
soli250 g mieszanych
bakalii (
rodzynki,
skórka pomarańczowa,
figi, orzeszki, itp)Do posmarowania:
Jajko wymieszane z łyżką
wody lub śmietanyDrożdże wymieszać z łyżeczką
cukru i dodać do ciepłego
mleka, odstawić na 15 minut. Do miski wsypać
mąkę,
sól i
cukier, wlać rozczyn, wymieszać. Dodać pozostałe składniki (oprócz
bakalii) i zagnieść ciasto - będzie dosyć luźne, ale nie należy dosypywać zbyt wiele
mąki - jeśli się na to zdecydujemy, dodajemy jej max 100 g. Ciasto powinno być dosyć luźne.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1,5 h., aż podwoi swoją objętość. Ciasta z dodatkiem
masła zwykle rosną dłużej niż tradycyjne ciasto na
bułki, ale wszystko zależy od temperatury otoczenia.W połowie wyrastania, wbić w ciasto pięść, by je odgazować. Do wyrośnietego ciasta dodać
bakalie i delikatnie wgnieść je w ciasto.Ciasto uformować w placek, przełożyć go do przygotowanej formy (jeśli nie mamy innej, może to być nawet keksówka), wypełniając ją maksymalnie do połowy wysokości.Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 40-60 minut, aż wypełni formę.Piekarnik nagrzać do 220 st C.Wyrośnięte ciasto posmarować
jajkiem, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec ok. 30 minut, do czasu zrumienienia.Upieczone i ostudzone ciasto można posmarować lukrem i posypać
płatkami migdałów.Smacznego:)