Wykonanie

Składniki: (na ok. 3-4 porcje)- 1 duży
por (taki, którego liście wystają z siaty na zakupach ;)),- 2
ziemniaki,- 1 duża
cebula,- 2 garście
szpinaku,- mała garstka posiekanego
szczypioru na jeden talerz (na więcej talerzy, więcej garstek :)),- 1 – 1,25 l
wody /
bulionu (lepiej oczywiście
bulion),-
olej rzepakowy,-
śmietanka ja preferuję ok. 100 ml
kremówki 30%, ale może być 18%,-
przyprawy (
pieprz,
sól – ok. 2 płaskie łyżeczki, ale zalecam próbować, ja użyłam też aromatycznej
mieszanki przypraw:
cebula,
czosnek,
papryka, cząber,
majeranek,
kurkuma,
kmin rzymski,
kolendra,
papryka chilli,
imbir,
pieprz,
sólPrzygotowanie:1.
Cebulę drobno siekamy.2. Z
pora odkrawamy potrzebną nam część, czyli białą i jasnozieloną (ciemna część może nam się przydać do przyrządzenia
bulionu, jak sobie
bulion tym razem podarowałam, zatem ta część powędrowała do lodówki.
Pora przekrawamy na pół, a następnie dokładnie myjemy, także pomiędzy warstwami, gdyż często jest tam piasek. Następnie siekamy w cienie paski.3.
Pora i
cebulę podsmażamy na patelni na
oleju rzepakowym, tak aby zmiękły i lekko się zarumieniły (ale nie przypaliły),4.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do 1 - 1,25l
wody.5. W momencie zagotowania
wody dodajemy składniki z patelni, tj.
cebulę i
por.6. Gotujemy ok. 10 min, w międzyczasie przyprawiamy delikatnie.7. Gdy warzywa są miękkie blendujemy zupę na gładką masę, dodajemy
śmietankę, próbujemy i jeszcze doprawiamy, tak aby nam smakowało.8. Na sam koniec drobno siekam umyty
szpinak i dodaję do zupy, która też już nie jest wrząca.
Szpinak ma być świeży - nie zabijajmy niepotrzebnie wartości, które w nim tkwią.9. Do dekoracji użyłam dodatkowo małą garstkę posiekanego
szczypioru na każdy talerz - również nadaje ciekawego aromatu.Dodatki dowolne - grzanki, chrupiąca
bagietka czosnkowa,
groszek ptysiowy.Smacznego!