ßßß
Składniki: (na ok. 3-4 porcje)- 1 duży por (taki, którego liście wystają z siaty na zakupach ;)),- 2 ziemniaki,- 1 duża cebula,- 2 garście szpinaku,- mała garstka posiekanego szczypioru na jeden talerz (na więcej talerzy, więcej garstek :)),- 1 – 1,25 l wody / bulionu (lepiej oczywiście bulion),- olej rzepakowy,- śmietanka ja preferuję ok. 100 ml kremówki 30%, ale może być 18%,- przyprawy (pieprz, sól – ok. 2 płaskie łyżeczki, ale zalecam próbować, ja użyłam też aromatycznej mieszanki przypraw: cebula, czosnek, papryka, cząber, majeranek, kurkuma, kmin rzymski, kolendra, papryka chilli, imbir, pieprz, sólPrzygotowanie:1. Cebulę drobno siekamy.2. Z pora odkrawamy potrzebną nam część, czyli białą i jasnozieloną (ciemna część może nam się przydać do przyrządzenia bulionu, jak sobie bulion tym razem podarowałam, zatem ta część powędrowała do lodówki. Pora przekrawamy na pół, a następnie dokładnie myjemy, także pomiędzy warstwami, gdyż często jest tam piasek. Następnie siekamy w cienie paski.3. Pora i cebulę podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym, tak aby zmiękły i lekko się zarumieniły (ale nie przypaliły),4. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do 1 - 1,25l wody.5. W momencie zagotowania wody dodajemy składniki z patelni, tj. cebulę i por.6. Gotujemy ok. 10 min, w międzyczasie przyprawiamy delikatnie.7. Gdy warzywa są miękkie blendujemy zupę na gładką masę, dodajemy śmietankę, próbujemy i jeszcze doprawiamy, tak aby nam smakowało.8. Na sam koniec drobno siekam umyty szpinak i dodaję do zupy, która też już nie jest wrząca. Szpinak ma być świeży - nie zabijajmy niepotrzebnie wartości, które w nim tkwią.9. Do dekoracji użyłam dodatkowo małą garstkę posiekanego szczypioru na każdy talerz - również nadaje ciekawego aromatu.Dodatki dowolne - grzanki, chrupiąca bagietka czosnkowa, groszek ptysiowy.Smacznego!