ßßß Cookit - przepis na Krem porowo – ziemniaczany ze szpinakiem

Krem porowo – ziemniaczany ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki: (na ok. 3-4 porcje)
- 1 duży por (taki, którego liście wystają z siaty na zakupach ;)),
- 2 ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 2 garście szpinaku,
- mała garstka posiekanego szczypioru na jeden talerz (na więcej talerzy, więcej garstek :)),
- 1 – 1,25 l wody / bulionu (lepiej oczywiście bulion),
- olej rzepakowy,
- śmietanka ja preferuję ok. 100 ml kremówki 30%, ale może być 18%,
- przyprawy (pieprz, sól – ok. 2 płaskie łyżeczki, ale zalecam próbować, ja użyłam też aromatycznej mieszanki przypraw: cebula, czosnek, papryka, cząber, majeranek, kurkuma, kmin rzymski, kolendra, papryka chilli, imbir, pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Cebulę drobno siekamy.
2. Z pora odkrawamy potrzebną nam część, czyli białą i jasnozieloną (ciemna część może nam się przydać do przyrządzenia bulionu, jak sobie bulion tym razem podarowałam, zatem ta część powędrowała do lodówki. Pora przekrawamy na pół, a następnie dokładnie myjemy, także pomiędzy warstwami, gdyż często jest tam piasek. Następnie siekamy w cienie paski.
3. Pora i cebulę podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym, tak aby zmiękły i lekko się zarumieniły (ale nie przypaliły),
4. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do 1 - 1,25l wody.
5. W momencie zagotowania wody dodajemy składniki z patelni, tj. cebulę i por.
6. Gotujemy ok. 10 min, w międzyczasie przyprawiamy delikatnie.
7. Gdy warzywa są miękkie blendujemy zupę na gładką masę, dodajemy śmietankę, próbujemy i jeszcze doprawiamy, tak aby nam smakowało.
8. Na sam koniec drobno siekam umyty szpinak i dodaję do zupy, która też już nie jest wrząca. Szpinak ma być świeży - nie zabijajmy niepotrzebnie wartości, które w nim tkwią.
9. Do dekoracji użyłam dodatkowo małą garstkę posiekanego szczypioru na każdy talerz - również nadaje ciekawego aromatu.
Dodatki dowolne - grzanki, chrupiąca bagietka czosnkowa, groszek ptysiowy.
Smacznego!
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2016/04/krem-porowo-ziemniaczany-ze-szpinakiem.html