Wykonanie


Ale za mną chodził ten smak! Tak mi się zachciało gołąbków, i to już jakiś czas temu, że czekałam tylko na moment jak
wrócę do domu. Po podróży byłam niestety zmęczona i nie miałam ochoty na stanie w kuchni przez 3 godziny i robienie gołąbków! Ale od czego jest wyobraźnia i kreatywność?Przygotowałam gołąbki, w zupełnie nowej wersji, dużo, dużo łatwiejszej, i
powiem nieskromnie o wiele mi bardziej smakowały!Zapraszam Was na wspólne gotowanie!

SKŁADNIKI:-1 kg
mięsa mielonego wieprzowo- wołowego- 3
jajka- 1/2 szklanki
bułki tartej-
sól,
pieprz- 3-5 łyżek
mąki pszennej do obtoczenia-
ryż jaśminowy na sos:-1/2 dużej
kapusty pekińskiej- biała cześć
pora (ja użyłam 1/2)- 1,5 słoiczka
koncentratu pomidorowego-
sól,
pieprz,
czosnek,-
natka pietruszki- 1
kostka rosołowa- 0,75 litra
wody- 4 łyżki
masła-
rozmaryn świeży

WYKONANIE:-
mięso wymieszaj z
jajkami i
bułką tartą, dodaj
przyprawy; masę dobrze wymieszaj i wyrób- uformuj w dłoniach kulki układaj na talerzu- każdą kulkę obtocz w
mące- ugotuj
ryż według instrukcji na opakowaniu-
kapustę posiekaj na drobną kostkę,
pora posiekaj, w dużym rondlu lub woku na
maśle zeszklij
pora i
kapustę, duś około 10 minut. Dodaj
wodę i
kostkę rosołową +
przyprawy. Zagotuj całą masę, dodawaj klopsiki. Całość przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.Dadaj
koncentrat pomidorowy, wymieszaj dokładnie i zagotuj całość.Podawaj z gorącym
ryżem, obficie posyp
natką pietruszki lub
majerankiem!Smacznego!Zapraszam Was na mój instagram gdzie jestem codziennie#smykwkuchni