Wykonanie
Skończyłam "
Carpe Jugulum" (chwytaj gardło;) Terrego Pratchetta, czyli opowieść o tym jak wampiry mają zamiar podbić królestwo. Uratować ludzi mogą tylko wiedźmy, w tym kultowa Babcia W.:) Pamiętam jak z
Panem Optykonem i DJ próbowaliśmy pewnego Bardzo Kulturalnego Liska-Pyśka namówić, na kilka recenzji książek Pratchetta. Niestety Bardzo Kulturalna była jak beton, jak stal nieugięta:) Skończyło się na kilku pozycjach sf, ale gdzie im do T.P. :PGhalena przesłała fajną zabawę : sprawdź jaki wiek ma Twój mózg;) Należy zapamiętać pojawiające się na ekranie cyfry i
potem klikać w kółka od najniższej wartości do najwyższej. Niżej podpisanej wyszedł mózg 31-latka;) To pewnie skutek pracy umysłowej i zbyt dużej ilości stresu;) Miłej zabawy:)http://flashfabrica.com/f_learning/brain/brain.htmlPrzepis pochodzi z portalu Dobra Kuchnia . Klopsiki robi się banalnie:) Z 0,5 kg
mięsa wyszło 14 klopsików. Trzeba tylko
mieć pomysł na wykorzystanie reszty
kapusty pekińskiej. Ja z niej przygotowałam dodatkowo całą miskę sałatki;)

Składniki:600 g
mięsa mielonego (dałam 500 g
mięsa wołowo-wieprzowego)1/4 główki
kapusty pekińskiejJajkoDrobno posiekana
cebula2 łyż.
koncentratu pomidorowego1/2 l
wodyKostka rosołowa2 łyżeczki
mąki pszennejNatka pietruszkiPrzyprawy (
bazylia,
oregano,
curry,
pieprz, harrisa,
vegeta)
MasłoDodałam dodatkowo ząbek
czosnkuCebulę i
czosnek podsmażamy.
Mięso mieszamy z
cebulą,
czosnkiem, poszatkowaną
kapustą,
natką, wbijamy
jajko i doprawiamy do smaku.Masę mieszamy i formułujemy z niej klopsy.Układamy je w naczyniu żaroodpornym.Robimy sos: 1 i 1/2 szklanki
wody gotujemy i zalewamy
kostkę rosołową. Dodajemy koncentrat.W 1/2 szklanki
wody mieszamy
mąkę. Dodajemy do niej kilka łyżeczek sosu i mieszamy. Całość przelewamy do sosu i znów mieszamy. Doprawiamy do smaku.Sosem zalewamy klopsiki. Zapiekamy w 180 st. C przez 50 min.Smacznego!