ßßß Cookit - przepis na Klopsiki z kapustą pekińską

Klopsiki z kapustą pekińską

nazwa

Wykonanie

Skończyłam "Carpe Jugulum" (chwytaj gardło;) Terrego Pratchetta, czyli opowieść o tym jak wampiry mają zamiar podbić królestwo. Uratować ludzi mogą tylko wiedźmy, w tym kultowa Babcia W.:) Pamiętam jak z Panem Optykonem i DJ próbowaliśmy pewnego Bardzo Kulturalnego Liska-Pyśka namówić, na kilka recenzji książek Pratchetta. Niestety Bardzo Kulturalna była jak beton, jak stal nieugięta:) Skończyło się na kilku pozycjach sf, ale gdzie im do T.P. :P
Ghalena przesłała fajną zabawę : sprawdź jaki wiek ma Twój mózg;) Należy zapamiętać pojawiające się na ekranie cyfry i potem klikać w kółka od najniższej wartości do najwyższej. Niżej podpisanej wyszedł mózg 31-latka;) To pewnie skutek pracy umysłowej i zbyt dużej ilości stresu;) Miłej zabawy:)
http://flashfabrica.com/f_learning/brain/brain.html
Przepis pochodzi z portalu Dobra Kuchnia . Klopsiki robi się banalnie:) Z 0,5 kg mięsa wyszło 14 klopsików. Trzeba tylko mieć pomysł na wykorzystanie reszty kapusty pekińskiej. Ja z niej przygotowałam dodatkowo całą miskę sałatki;)
Składniki:
600 g mięsa mielonego (dałam 500 g mięsa wołowo-wieprzowego)
1/4 główki kapusty pekińskiej
Jajko
Drobno posiekana cebula
2 łyż. koncentratu pomidorowego
1/2 l wody
Kostka rosołowa
2 łyżeczki mąki pszennej
Natka pietruszki
Przyprawy (bazylia, oregano,curry, pieprz, harrisa, vegeta)
Masło
Dodałam dodatkowo ząbek czosnku
Cebulę i czosnek podsmażamy.
Mięso mieszamy z cebulą, czosnkiem, poszatkowaną kapustą, natką, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku.
Masę mieszamy i formułujemy z niej klopsy.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Robimy sos: 1 i 1/2 szklanki wody gotujemy i zalewamy kostkę rosołową. Dodajemy koncentrat.
W 1/2 szklanki wody mieszamy mąkę. Dodajemy do niej kilka łyżeczek sosu i mieszamy. Całość przelewamy do sosu i znów mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Sosem zalewamy klopsiki. Zapiekamy w 180 st. C przez 50 min.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2010/03/klopsiki-z-kapusta-pekinska.html