Wykonanie

Tak mnie coś naleciało ostatnio na danie inspirowane Indiami... Może to efekt tego, że dawno już nie
jadłam nic tak wyrazistego i aromatycznego :-) No więc przejrzałam szafkę z
przyprawami, wykopałam z niej co mi tam było potrzebne i wymyśliłam sobie takie danie :-) Ostre! I to jak czort ;-) Ale
jabłko i
mleko kokosowe świetnie tę ostrość równoważą, a jeśli dodatkowo gotowe danie wzbogacicie
jogurtem naturalnym, to smak będzie idealny...SKŁADNIKI2 pojedyncze
filety z kurczaka2 łyżki
oleju kokosowego1 duża
marchewka1
jabłko0,5 szklanki
mleka kokosowego1,5 szklanki
wody1,5 łyżki
curry1 łyżka
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka ziaren
kolendry0,5 łyżeczki
cynamonu0,5 łyżeczki
kardamonu0,25 łyżeczki
chili0,25 łyżeczki
białego pieprzu0,25 łyżeczki
czarnego pieprzusólczarny
sezamjogurt naturalny
Mięso myjemy, oczyszczamy z żyłek i kroimy w paski.
Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim
kurczaka, a następnie dodajemy
marchewkę,
przyprawy i
wodę. Przykrywamy i dusimy aż
mięso zmięknie od czasu do czasu mieszając. Gdy tak się stanie dodajemy starte na grubej tarce
jabłko i
mleko kokosowe; dusimy jeszcze przez chwilę aż
jabłko rozsmaży się. Tak przygotowany sos podajemy z
ryżem, posypany
sezamem (wcześniej podprażcie go chwilę na suchej patelni) i polany
jogurtem.