ßßß
Tak mnie coś naleciało ostatnio na danie inspirowane Indiami... Może to efekt tego, że dawno już nie jadłam nic tak wyrazistego i aromatycznego :-) No więc przejrzałam szafkę z przyprawami, wykopałam z niej co mi tam było potrzebne i wymyśliłam sobie takie danie :-) Ostre! I to jak czort ;-) Ale jabłko i mleko kokosowe świetnie tę ostrość równoważą, a jeśli dodatkowo gotowe danie wzbogacicie jogurtem naturalnym, to smak będzie idealny...SKŁADNIKI2 pojedyncze filety z kurczaka2 łyżki oleju kokosowego1 duża marchewka1 jabłko0,5 szklanki mleka kokosowego1,5 szklanki wody1,5 łyżki curry1 łyżka słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka ziaren kolendry0,5 łyżeczki cynamonu0,5 łyżeczki kardamonu0,25 łyżeczki chili0,25 łyżeczki białego pieprzu0,25 łyżeczki czarnego pieprzusólczarny sezamjogurt naturalny
Mięso myjemy, oczyszczamy z żyłek i kroimy w paski. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę, przyprawy i wodę. Przykrywamy i dusimy aż mięso zmięknie od czasu do czasu mieszając. Gdy tak się stanie dodajemy starte na grubej tarce jabłko i mleko kokosowe; dusimy jeszcze przez chwilę aż jabłko rozsmaży się. Tak przygotowany sos podajemy z ryżem, posypany sezamem (wcześniej podprażcie go chwilę na suchej patelni) i polany jogurtem.