Wykonanie

Lubicie kuchnię jednogarnkową? Ja tak, szczególnie gdy zależy mi na czasie, gdy potrzebuję konkretnego dania na już. Jednym z takich właśnie dań jest
ryż z różnymi dodatkami. Można je dowolnie zmieniać, komponować według własnego uznania, a i tak - kierując się głównymi założeniami - wyjdzie smacznie i szybko :-) To może na dzisiejszy obiad ktoś jeszcze nie ma pomysłu?SKŁADNIKI1 torebka
ryżu (100 - 125 g)2 szklanki
wody1
filet z kurczaka3 łyżki
oleju1
cebula1 duża łodyga
selera naciowego2 łyżki gęstej
śmietany 12% lub 18%
kiełki rzodkiewkipo 1/2 łyżeczki:
słodkiej papryki, granulowanego
czosnku,
pieprzu młotkowanego z
kolendrą1/4 łyżeczki
pieprzu białegosól ziołowasólSos:150 ml
przecieru pomidorowego1 łyżeczka pasty pomidorowej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej70 ml
wodypo 1/2 łyżeczki:
słodkiej papryki, granulowanego
czosnku, suszonego
majerankusól,
pieprz
Cebulę i
selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
olej i dodajemy warzywa, chwilę smażymy, a następnie wsypujemy
ryż; całość mieszamy. Gdy
ryż zacznie lekko bieleć dolewamy
wodę oraz dodajemy
paprykę i
czosnek; dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Kurczaka kroimy w kostkę o gotujemy w lekko posolonej wodzie (jeśli wolicie możecie go podsmażyć, np. na
oleju aromatyzowanym
czosnkiem lub
ziołami). Do mięknącego
ryżu dodajemy
mięso, oba
pieprze i
sól ziołową; dusimy dalej aż
ryż całkiem zmięknie. Patelnię odkrywamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy.Przecier z
przyprawami zagotowujemy.
Wodę, pastę i
mąkę dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się przecieru. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
Ryż wykładamy na talerz, podajemy z sosem i
kiełkami rzodkiewki.