ßßß
Lubicie kuchnię jednogarnkową? Ja tak, szczególnie gdy zależy mi na czasie, gdy potrzebuję konkretnego dania na już. Jednym z takich właśnie dań jest ryż z różnymi dodatkami. Można je dowolnie zmieniać, komponować według własnego uznania, a i tak - kierując się głównymi założeniami - wyjdzie smacznie i szybko :-) To może na dzisiejszy obiad ktoś jeszcze nie ma pomysłu?SKŁADNIKI1 torebka ryżu (100 - 125 g)2 szklanki wody1 filet z kurczaka3 łyżki oleju1 cebula1 duża łodyga selera naciowego2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%kiełki rzodkiewkipo 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą1/4 łyżeczki pieprzu białegosól ziołowasólSos:150 ml przecieru pomidorowego1 łyżeczka pasty pomidorowej1 łyżeczka mąki ziemniaczanej70 ml wodypo 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, suszonego majerankusól, pieprz
Cebulę i selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, chwilę smażymy, a następnie wsypujemy ryż; całość mieszamy. Gdy ryż zacznie lekko bieleć dolewamy wodę oraz dodajemy paprykę i czosnek; dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Kurczaka kroimy w kostkę o gotujemy w lekko posolonej wodzie (jeśli wolicie możecie go podsmażyć, np. na oleju aromatyzowanym czosnkiem lub ziołami). Do mięknącego ryżu dodajemy mięso, oba pieprze i sól ziołową; dusimy dalej aż ryż całkiem zmięknie. Patelnię odkrywamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.Przecier z przyprawami zagotowujemy. Wodę, pastę i mąkę dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się przecieru. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.Ryż wykładamy na talerz, podajemy z sosem i kiełkami rzodkiewki.