Wykonanie


na gulasz;500 g
ryby w
tuszce np Nototenia300 g boczniaka2
marchewki1
pietruszka1
cebulatłuszcz do smażenia3
pomidory bez skórki1 łyżka
koncentratu pomidorowegosólpieprzszczypta
tymiankuszczypta
oregano na bliny0,5 szkl
mąki pszennej
0,5 szkl
mąki gryczanej1 szkl tłustego
mleka1 szkl
wody3
jajka15 g
drożdżypół łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukrugulasz ;
Rybę umyć, oskrobać łuskę, Ułożyć w naczyniu i ugotować na parze.Do garnka wkroić
cebulę, dodać tłuszcz i przyrumienić, następnie dodać posiekane boczniaki, poddusić na tłuszczu, dodać
marchewkę i
pietruszkę pokrojone w słupki, przyprawić do smaku, podlać
wodą i dusić do miękkości, Dodać
pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat , na koniec odparować z nadmiaru płynu.przygotować bliny;
Wodę z
mlekiem wymieszać, dodać
sól i
cukier oraz
drożdże. Kiedy sie rozpuszczą dodać
mąki i wymieszać ciasto na bliny. Pozostawić w cieple, a kiedy się podniesie smażyć duże bliny patelnię smarując kawałkiem
słoniny.Podawać wedle uznania, z blinami zwiniętymi w rulon , przełożone gulaszem na pół lub inaczej.