Wykonanie
Zupa z czerwonych
buraków czyli odpowiednik naszego barszczu to nie tylko domena
krajów europejskich. Bardzo podobnie przygotowuje się go w Indiach, choć w zależności od regionu często dodaje się do niego
pomidory i / lub
marchewkę (wkrótce przepis) oraz nieco inne niż w Polsce
przyprawy m.in. kumin,
kurkumę,
kolendrę,
imbir, czasami też
gorczycę, liście
limonki kafir i pastę z tamaryndowca.Do dekoracji zazwyczaj używa się listków
kolendry lub
mięty.Składniki750 g
buraków podobnej wielkości1 średniej wielkości
czerwona cebula1
liść laurowy1 lub 2 małe czerwone
chili pozbawione pestek1 łyżeczka startego
imbiru1-2 ząbki
czosnku3 łyżki gęstego
jogurtu lub labnehu (tutaj przepis)4-5 łyżek
oleju słonecznikowego lub rzepakowego1 litr
bulionu warzywnegopół łyżeczki nasion kuminu
sól i
pieprz do smakukilka listków
kolendry lub innych ulubionych
ziół do dekoracjiopcjonalnie po pół łyżeczki nasion
kolendry i
gorczycy lub mieszanki tandoori
masala (tutaj przepis)Przygotowanie
Buraki bardzo dokładnie umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np.
mięsa lub
chleba). ***Na patelni rozgrzać
olej, dodać obrany i starty na tarce
imbir, posiekany
czosnek,
liść laurowy i kumin (ewentualnie także nasiona
kolendry i
gorczycy) i smażyć na niewielkim ogniu przez około minutę.Dodać upieczone i pokrojone na niewielkie kawałki
buraki i smażyć cały czas mieszając przez około 7-8 minut. Na dwie minuty przed końcem smażenia dodać posiekaną
czerwoną cebulę i pozbawioną pestek
papryczkę chili, a następnie zalać
bulionem, dodać pozostałe
przyprawy i gotować jeszcze około 15 minut.Wyjąć
liść laurowy, a zupę zmiksować na gęsty krem.Udekorować gęstym
jogurtem lub labnehem i kilkoma listkami ulubionych
ziół.