ßßß Cookit - przepis na Pasta z pieczonych buraków i fasoli

Pasta z pieczonych buraków i fasoli

nazwa

Wykonanie

Pasta z buraków i fasoli stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych warzyw
Jej kolejnym atutem jest to, że buraki są dostępne w sklepach przez okrągły rok i pod niemal każdą szerokością geograficzną.
A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam, że pastę z buraków i fasoli możecie przygotować w nieskończonej ilości wariantów - można ją przyrządzić z buraków pieczonych lub gotowanych, można wzbogacić smak chrzanem, jabłkiem lub ziołami, można przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie użyć jej jako farszu do roladek z cukinii lub bakłażana.
Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita
250 g suchej fasoli (czerwonej, czarnej lub w ostateczności białej lub zastąpić ciecierzycą)***
5 średnich buraków
1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą)
3 ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju
1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego
kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy)
sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku
opcjonalnie można dodać chrzan lub jabłko lub startą na wiórki marchewkę
opcjonalnie doprawić ulubionymi ziołami (np. tymianek, rozmaryn, cząber) lub mieszanką tandoori masala (tutaj przepis)
Wykorzystany sprzęt
Extra Szef Tupperware(do rozdrobnienia wszystkich składników)
szybkowar (do gotowania fasoli)
Przygotowanie
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości (zajmie to około godziny czasem nieco dłużej) i pozostawić w wodzie do wystudzenia. Buraki bardzo dokładnie umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np. mięsa lub chleba). ***
Czosnek obrać przekroić na kilka części i podsmażyć przez minutę na oleju (ja preferuję czosnek podsmażony na maśle ghee)
Cebule posiekać w rozdrabniaczu, dodać upieczone i pokrojone na niewielkie kawałki buraki, ugotowaną fasolę, czosnek, olej, przyprawy i ewentualnie ulubione dodatki (jabłko, chrzan, zioła itd).
Rozdrabniać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pasta zazwyczaj jest dość gęsta i wymaga dodania kilku łyżek wody pozostałej z gotowania fasoli.
Przechowywać w lodówce.
***
Można też użyć fasoli z puszki, ale zmienia to nieco smak
Buraki można też ugotować w tradycyjnym garnku lub szybkowarze.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/03/pasta-z-pieczonych-burakow-i-fasoli.html