Wykonanie
Pasta z
buraków i
fasoli stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju
pieczywa począwszy od
chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych warzywJej kolejnym atutem jest to, że
buraki są dostępne w sklepach przez okrągły rok i pod niemal każdą szerokością geograficzną.A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam, że pastę z
buraków i
fasoli możecie przygotować w nieskończonej ilości wariantów - można ją przyrządzić z
buraków pieczonych lub gotowanych, można wzbogacić smak
chrzanem,
jabłkiem lub
ziołami, można przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie użyć jej jako farszu do roladek z
cukinii lub
bakłażana.Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita250 g
suchej fasoli (czerwonej, czarnej lub w ostateczności białej lub zastąpić
ciecierzycą)***5 średnich
buraków1 duża
czerwona cebula (można zastąpić białą
cebulą)3 ząbki
czosnku podsmażone przez minutę na łyżce
oleju1 łyżeczka
soku z cytryny lub czerwonego
octu winnegokilka łyżek
oleju o neutralnym smaku (
słonecznikowy, rzepakowy)
sól,
czarny pieprz, mielone
chili do smakuopcjonalnie można dodać
chrzan lub
jabłko lub startą na wiórki
marchewkęopcjonalnie doprawić ulubionymi
ziołami (np.
tymianek,
rozmaryn, cząber) lub mieszanką tandoori
masala (tutaj przepis)Wykorzystany sprzętExtra Szef Tupperware(do rozdrobnienia wszystkich składników)szybkowar (do gotowania
fasoli)Przygotowanie
Fasolę opłukać, zalać zimną
wodą i pozostawić na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia zalać świeżą
wodą, ugotować do miękkości (zajmie to około godziny czasem nieco dłużej) i pozostawić w wodzie do wystudzenia.
Buraki bardzo dokładnie umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np.
mięsa lub
chleba). ***
Czosnek obrać przekroić na kilka części i podsmażyć przez minutę na
oleju (ja preferuję
czosnek podsmażony na
maśle ghee)
Cebule posiekać w rozdrabniaczu, dodać upieczone i pokrojone na niewielkie kawałki
buraki, ugotowaną
fasolę,
czosnek,
olej,
przyprawy i ewentualnie ulubione dodatki (
jabłko,
chrzan,
zioła itd).Rozdrabniać do uzyskania pożądanej konsystencji.Pasta zazwyczaj jest dość gęsta i wymaga dodania kilku łyżek
wody pozostałej z gotowania
fasoli.Przechowywać w lodówce.***Można też użyć
fasoli z puszki, ale zmienia to nieco smak
Buraki można też ugotować w tradycyjnym garnku lub szybkowarze.