ßßß
2 litry wody2 ćwiartki z kurczaka lub 6 skrzydełekwłoszczyzna2 liście laurowekulka ziela angielskiego5 średnich ziemniaków8 ogórków kiszonych3 łyżki masłapół szklanki wody po ogórkachsól, pieprzmleko lub śmietana do smakuOczyszczone mięso zalać wodą, zagotować dodając liście laurowe i ziele angielskie.Gotować 1-1,5 godziny, a w między czasie zetrzeć na tarce warzywa:marchew, seler i pietruszkę, a ziemniaki pokroić w drobną kostkę.Dodać warzywa do wywaru (mięso można wyjąć, oddzielić mięso od kości i dodać do zupy) i gotować do miękkości warzyw około 20 minut.Ogórki zetrzeć na tarce, a następnie przesmażyć na maśle przez kilka minut.Dodać ogórki i kwaśną wodę ze słoika do zupy, zagotować.Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz zabielić mlekiem lub śmietaną.