ßßß
            
        
Składniki:porcja rosołowa lub np. 2 ćwiartki z kurczaka (ewentualnie kość od schabu)liście laurowe (1-2), ziele angielskie(3-4), sól, pieprz2 starte marchewki4 ogórki kiszone starte4 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkęokoło 1 szklanki zalewy od ogórków2 pełne łyżki śmietanyPrzygotowanie:Kurczaka umieścić w garnku, zalać wodą (około 1,5-2 litry), posolić, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 20-30 minut. Wrzucić pokrojone ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać starte ogórki, marchewkę i ogórkową zalewę, gotować kolejne 15 minut. Po tym czasie można wyjąć części kurczaka, poczekać chwilę aż ostygną i oddzielić mięso od kości. Kolejny krok to zabielenie zupy. Śmietanę nałożyć do miseczki (lub kubka), do której stopniowo należy dodawać po łyżce gorącej zupy, za każdym razem mieszając. Chodzi o nadanie śmietanie odpowiedniej temperatury, żeby nie doznała szoku termicznego i się nie zwarzyła. Gdy mieszanka jest już ciepła wlać do zupy, zamieszać, zagotować i wyłączyć palnik. Wrzucić oddzielone od kości mięso z kurczaka. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Smacznego!