Wykonanie
Domowa, sycąca zupa. W zimowe dni najlepiej rozgrzewa, a cały rok po prostu smakuje! Wyraźnie kwaśna, przejęła smak od
kiszonych ogórków. Delikatnie złagodzona
śmietaną. Czasem zwyczajnie potrzeba nam miseczki ciepłej, pysznej zupy. Cóż można powiedzieć więcej? Chyba tylko: "komu dokładkę?"
Składniki:porcja rosołowa lub np. 2 ćwiartki z
kurczaka (ewentualnie kość od
schabu)
liście laurowe (1-2),
ziele angielskie(3-4),
sól,
pieprz2 starte
marchewki4
ogórki kiszone starte4 średnie
ziemniaki obrane i pokrojone w kostkęokoło 1 szklanki zalewy od
ogórków2 pełne łyżki
śmietanyPrzygotowanie:
Kurczaka umieścić w garnku, zalać
wodą (około 1,5-2 litry), posolić, wrzucić
liście laurowe i
ziele angielskie, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 20-30 minut. Wrzucić pokrojone
ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać starte
ogórki,
marchewkę i
ogórkową zalewę, gotować kolejne 15 minut. Po tym czasie można wyjąć części
kurczaka, poczekać chwilę aż ostygną i oddzielić
mięso od kości. Kolejny krok to zabielenie zupy.
Śmietanę nałożyć do miseczki (lub kubka), do której stopniowo należy dodawać po łyżce gorącej zupy, za każdym razem mieszając. Chodzi o nadanie
śmietanie odpowiedniej temperatury, żeby nie doznała szoku termicznego i się nie zwarzyła. Gdy mieszanka jest już ciepła wlać do zupy, zamieszać, zagotować i wyłączyć palnik. Wrzucić oddzielone od kości
mięso z kurczaka. Doprawić zupę
solą i
pieprzem do smaku. Smacznego!