ßßß
            
        
Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem. Lubimy zbierać grzyby, dlatego zupa z suszonych zimą bardzo często gości na moim stole.Składniki:200 g pokrojonej włoszczyznygarść suszonych grzybów2,5 litra wody2 łyżki masła3-4 łyżki śmietanyszklanka makaronu łazankiziele angielskieliście laurowesólpieprznatka pietruszkiWłoszczyznę poddusić na maśle, zalać wodą, wrzucić listki i ziele i gotować około 20 minut. Grzyby suszone opłukać i wrzucić do bulionu, gotować około kwadransa. Doprawić i zabielić śmietaną. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę podawać z łazankami i posiekaną natką pietruszki.