Wykonanie
            Krupnik prezentuję w ramach III edycji zabawy " Gotujemy po polsku! ", prowadzonej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl oraz akcji " Jedzmy 
kaszę ", prowadzonej przez Edysię.Przepis na podstawie książki Ewy Aszkiewicz "Książka kucharska - polskie przepisy" i rodzinnych tradycji. ;)

6 skrzydełekpęczek 
włoszczyznyszklanka 
kaszy perłowej1/2 szklanki 
mleka3 małe 
suszone grzybyliście lauroweziele angielskiesól, 
pieprzsiekana 
natka pietruszkiGrzyby namoczyć. Z namoczonych 
grzybów, 
wody w której się moczyły, 
włoszczyzny i skrzydełek wstawić 
wywar. Dorzucić 
listki laurowe i 
ziele angielskie. Gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie przecedzić przez gęste sito. Na czysty 
wywar wsypać 
kaszę i gotować na niewielkim ogniu przez 15 minut. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skrzydełka obrać. Gdy 
kasza zmięknie, połączyć wszystkie składniki krupniku. Doprawić do smaku i gotować ok. 3 minut, następnie zabielić 
mlekiem. Podawać posypany 
natką pietruszki.Smacznego!
