Wykonanie
Zupa porowa jest zdecydowanie moja ulubioną. Chodzi tutaj zarówno o walory smakowe zupy, jak i szybkość oraz prostotę przygotowania. Jej historia sięga kilkunastu lat wstecz, kiedy to koleżanka sąsiadka uczyła mnie ją przygotowywać. Jednak zupa porowa zagościła u mnie na dobre dopiero kilka lat temu. Nie wyobrażam sobie w tym momencie mojej kuchni bez tego przepisu. Doskonała zarówno od razu po zrobieniu, jak i na drugi dzień. Przygotowuję ją wyłącznie na
kiełbasie, jednak jeżeli macie kawałek
mięsa wieprzowego z kością, możecie zrobić na nim
wywar, aby zupa była pełniejsza w smaku. Zachęcam Was do przygotowania zupy porowej 🙂 Smacznego! Mam nadzieję, że Wam posmakuje.Zobacz też:Zupa meksykańskaZupa pomidorowaKrupnik tradycyjny – jak ugotować?Przepis na zupę
porowąPorcji: 4-5 Czas gotowania: 40 minutSkładniki2
pory200 g
kiełbasy śląskiej2 średnie
ziemniakiliść laurowy2
ziela angielskiełyżka
majeranku2 łyżki
śmietanyłyżka
masłasól i
pieprz do smaku2 l
wodyPrzepis1Z
pora wykorzystujemy tylko jego białe części, Kroimy je wzdłuż, a później siekamy na paseczki.
Kiełbasę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na
maśle podsmażamy
kiełbasę, a kiedy się zrumieni dodajemy
pora. Smażymy do momentu, aż będzie miękki - około 10 minut.2
Kiełbasę z
porem przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami ciepłej
wody. Dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie oraz
majeranek. Gotujemy około 10 minut.3Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż
ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy
pieprzem i
solą do smaku.4W miseczce umieszczamy
śmietanę i zalewamy ją jedną chochlą zupy, mieszamy. Całość wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na końcu doprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem.
