ßßß Cookit - przepis na Zupa porowa

Zupa porowa

nazwa

Wykonanie

Zupa porowa jest zdecydowanie moja ulubioną. Chodzi tutaj zarówno o walory smakowe zupy, jak i szybkość oraz prostotę przygotowania. Jej historia sięga kilkunastu lat wstecz, kiedy to koleżanka sąsiadka uczyła mnie ją przygotowywać. Jednak zupa porowa zagościła u mnie na dobre dopiero kilka lat temu. Nie wyobrażam sobie w tym momencie mojej kuchni bez tego przepisu. Doskonała zarówno od razu po zrobieniu, jak i na drugi dzień. Przygotowuję ją wyłącznie na kiełbasie, jednak jeżeli macie kawałek mięsa wieprzowego z kością, możecie zrobić na nim wywar, aby zupa była pełniejsza w smaku. Zachęcam Was do przygotowania zupy porowej 🙂 Smacznego! Mam nadzieję, że Wam posmakuje.
Zobacz też:
Zupa meksykańska
Zupa pomidorowa
Krupnik tradycyjny – jak ugotować?
Przepis na zupę porową
Porcji: 4-5 Czas gotowania: 40 minut
Składniki
2 pory
200 g kiełbasy śląskiej
2 średnie ziemniaki
liść laurowy
2 ziela angielskie
łyżka majeranku
2 łyżki śmietany
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
2 l wody
Przepis
1
Z pora wykorzystujemy tylko jego białe części, Kroimy je wzdłuż, a później siekamy na paseczki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na maśle podsmażamy kiełbasę, a kiedy się zrumieni dodajemy pora. Smażymy do momentu, aż będzie miękki - około 10 minut.
2
Kiełbasę z porem przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami ciepłej wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Gotujemy około 10 minut.
3
Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
4
W miseczce umieszczamy śmietanę i zalewamy ją jedną chochlą zupy, mieszamy. Całość wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2019/01/zupa-porowa