ßßß
biszkopt:6 jajekszklanka cukruszklanka mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli3 łyżki kakao3 łyżki olejukrem :500 g twarogu sernikowego350 ml śmietany 36% (+ 150 ml do dekoracji)5 łyżeczek żelatynypół szklanki wodyszklanka cukru pudrunasączenie :1/3 szklanki nalewki owocowej2-3 łyżki wodydo przełożenia :powidła śliwkowepolewa :120 g masła4 łyżki śmietany 18%4 łyżki cukru5 łyżek kakao2 łyżeczki żelatynypół szklanki wodydekoracja :wspomniane wyżej 150 ml śmietany 30%śmietan fix2 łyżki cukru pudrukandyzowane wiśniePrzygotowanie: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.Stopniowo wsypywać cukier dalej ubijając.Dodawać pojedynczo żółtka ciągle miksując.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, dodać do ciasta i ręcznie szpatułką dokładnie i delikatnie wymieszać masę.Na koniec dodać olej i ponownie wymieszać.Ciasto wylać na blachę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 35 minut aż boki będą odstawać, a po wbiciu patyczka będzie on suchy.Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.Każdy blat nasączyć nalewką wymieszana z wodą.Krem: żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, powoli dodawać po łyżce twaróg sernikowy miksując na wolnych obrotach.Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali i gorącą (nic się nie stanie) wlać do masy i energicznie rózgą lub łyżką wymieszać, a następnie włożyć na chwilę do lodówki.Układanie: pierwszy blat nasączony wstawić do blachy i posmarować go powidłami śliwkowymi.Wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć i włożyć do lodówki..Polewa: żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienie, a w tym czasie w rondlu rozgrzać masło z cukrem.Dodać śmietanę i rozmieszać, zdjąć z palnika, wmieszać kakao i doprowadzić do zagotowania.Podgrzać żelatynę w mikrofalówce i wlać do polewy, gotować 2 minuty.Lekko ostudzoną polewą oblać całe ciasto i włożyć do lodówki, najlepiej na noc.Dekoracje: śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem na sztywno.Przełożyć masę do szprycy i wyciskać dekoracje, na którym czubku ułożyć kandyzowane wiśnie.

