Wykonanie
Pora na
rabarbar :}
Winne, orzeźwiające w smaku różowe łodygi świetnie nadają się do przyrządzenia pysznych deserów np. rewelacyjnych, niebiańskich babeczek podwójnie
rabarbarowych. Mięciutkie ciasto o lekko kwaskowatym wnętrzu przykryte słodkim kremem. Jest pysznie :}Przygotowanie: 40 minut| Pieczenie: 20 minut| Czas dodatkowy: studzenieSkładniki na 15 sztuk:230 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
cukru2
jajka80 ml kwaśnej
śmietany90 g
masła (roztopione i ostudzone)60 ml
oleju150 ml zimnej
wody1/4 łyżeczki
soliMąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier,
sól wszystko razem dokładnie mieszamy.W innej misce mieszamy
jajka i
śmietanę. W trzeciej misce mieszamy
masło,
olej i
wodę.Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, cały czas mieszamy i dodajemy mieszankę jajeczno-
śmietanową.Dokładnie mieszamy.
Pure e
rabarbarowe.około 0,5 kg
rabarbaru4-6 łyżek
cukru50 ml
wodyRabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, wlewamy
wodę i gotujemy do miękkości. Dodajemy
cukier. Papkę przekładamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego puree.Wykonanie babeczek:Na dno foremek wkładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy łyżeczkę piuree i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Babeczki pieczemy około 20 minut w 180*C.



Krem:250 ml
śmietany kremówki2 łyżeczki
cukru pudruśmietan-fix albo 1 łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w małej ilości
wody.2 łyżki puree z
rabarbaruUbijamy
śmietanę dodajemy
cukier,
śmietan-fix i puree. Kremem dekorujemy babeczki.
