Wykonanie

Witajcie:)Zapraszam Was dziś na nowe ciasto z kulkami wypełnionymi
marmoladą.To ciasto Siostry Anastazji, jak większość jej przepisów jest pracochłonne. Mocno je przerobiłam, gdyż zamiast masy budyniowej zrobiłam masę sernikową na zimno. Na pewno znacznie zmieniło to smak, ale moim zdaniem dzięki temu lepiej się kroi. A ważne jest to, żeby przekroić dokładnie w połowie kulek, tak aby uzyskać efekt oczu krokodyla. Choć na szczęście nie miałam okazji sprawdzić na żywo jak takie wyglądają, wydaje mi się, że wyszło dobrze:)Składniki: (robiłam w blaszce 24*24 cm) na ciasto I:500 g
mąki250 g
masła4
żółtka1 szklanka
cukru pudru2 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao1 słoiczek
powideł śliwkowych3/4 szklanki twardej
marmolady na ciasto II:3
jajka3/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukruszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia na masę:200 ml
śmietanki kremówki1/2 szklanki
cukru pudru700 g
sera twarogowego mielonegołyżka
soku z cytryny1,5 łyżki
żelatynyCiasto I:
Mąkę,
masło,
śmietanę,
żółtka i
proszek do pieczenia szybko zagnieść na ciasto. Podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać
kakao. Połowę bez
kakao rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Posmarować powidłami. Z
kakaowej części ulepić 36 kulek i nadziać je
marmoladą. Ułożyć w 6 rzędach na powidłach. Ciasto piec około godziny w 180*C.Ciasto II:
Białka ubić z
solą i
cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po
żółtku. Dodać
mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec w 175*C około 25 minut.Masa:Kremówkę ubić z
cukrem pudrem na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku.
Ser wymieszać z
bitą śmietaną i
żelatyną. Wylać na ciasto z kulkami, przykryć
biszkoptem i odstawić do stężenia. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.