ßßß
Witajcie:)Zapraszam Was dziś na nowe ciasto z kulkami wypełnionymi marmoladą.To ciasto Siostry Anastazji, jak większość jej przepisów jest pracochłonne. Mocno je przerobiłam, gdyż zamiast masy budyniowej zrobiłam masę sernikową na zimno. Na pewno znacznie zmieniło to smak, ale moim zdaniem dzięki temu lepiej się kroi. A ważne jest to, żeby przekroić dokładnie w połowie kulek, tak aby uzyskać efekt oczu krokodyla. Choć na szczęście nie miałam okazji sprawdzić na żywo jak takie wyglądają, wydaje mi się, że wyszło dobrze:)Składniki: (robiłam w blaszce 24*24 cm) na ciasto I:500 g mąki250 g masła4 żółtka1 szklanka cukru pudru2 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakao1 słoiczek powideł śliwkowych3/4 szklanki twardej marmolady na ciasto II:3 jajka3/4 szklanki mąki1/2 szklanki cukruszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę:200 ml śmietanki kremówki1/2 szklanki cukru pudru700 g sera twarogowego mielonegołyżka soku z cytryny1,5 łyżki żelatynyCiasto I:Mąkę, masło, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia szybko zagnieść na ciasto. Podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać kakao. Połowę bez kakao rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Posmarować powidłami. Z kakaowej części ulepić 36 kulek i nadziać je marmoladą. Ułożyć w 6 rzędach na powidłach. Ciasto piec około godziny w 180*C.Ciasto II:Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec w 175*C około 25 minut.Masa:Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Ser wymieszać z bitą śmietaną i żelatyną. Wylać na ciasto z kulkami, przykryć biszkoptem i odstawić do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.