Wykonanie

Dziś przepis z wykorzystaniem ziaren
amarantusa, który być może części czytelników nie jest jeszcze znany. Dlatego najpierw w ramach wstępu trochę teorii.
Amarantus (szarłat) to bezglutenowa roślina uprawna, która ze względu na imponująca zawartość składników odżywczych zaliczana jest do
grona superfoods. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością żelaza (ok. 8,3 mg/100g), wygrywając tym samym ze strączkami czy
szpinakiem. Oprócz tego znajdziemy w nim sporo wapnia, magnezu, fosforu i potasu oraz łatwo przyswajalnego
białka, z kompletem aminokwasów egzogennych.Pisząc o
amarantusie, nie sposób pominąć występujący w nim w dużych ilościach cenny SKWALEN, czyli antyoksydant który:hamuje procesy starzenia się,działa jak odtrutka - wiąże toksyny, pestycydy i wiele innych niepożądanych w naszym organizmie substancji,pozytywnie oddziałuje na odporność,chroni skórę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych,działa przeciwzapalnie.Jak widzicie, zdecydowanie warto włączyć tę roślinę do diety (chociaż niektórym może przeszkadzać ziemisty posmak). Jeśli chodzi o dostępność, w większych sklepach nie powinno być z tym problemu. Polecam zakup przez Internet, ale stacjonarnie można kupić np. w Tesco albo Rossmanie. Komu szczególnie jest zalecany amarantus? Przede wszystkim:chorym na
serce,wymagającym diety bezglutenowej,dzieciom,kobietom w ciąży,cierpiącym na niedobory żelazasportowcom,rekonwalescentom,zagrożonym chorobami układu nerwowego, kostnego i krwionośnego,osobom w starszym wieku.

Składniki (6 porcji = 6
papryk)1 łyżeczka
oleju2 ząbki
czosnku, posiekane1
cebula, drobno pokrojona3/4 szklanki ziaren
amarantusa (nie poppingu/ekspandowanego)1 średni słodki
ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę1,5 szklanki
bulionu z warzyw1 puszka
białej fasoli, wypłukanej2 duże garści
szpinaku6
papryk - przekrajamy na pół2
pomidory, drobno pokrojone1 łyżeczka
ostrej papryki1/2 łyżeczki
kminku1/2 łyżeczki
suszonego oreganosól,
pieprzulubione
zioła do posypaniaopcjonalnie
ser do zapieczenia (np.
mozzarella,
parmezan)1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.2. Na patelni rozgrzej
olej. Dodaj
cebulę oraz
czosnek i smaż aż
cebula się zeszkli. Odstaw.3. Ugotuj
amarantus - doprowadź do wrzenia
bulion, następnie wsyp
amarantus. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie
wodę.4. Ugotuj
bataty - wrzuć pokrojone
ziemniaki na wrzącą
wodę i gotuj kilka-kilkanaście minut (w zależności od wielkości kostki), aż będą prawie miękkie.5. Odcedź
ziemniaki i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami oraz
przyprawami.6. Przekrój
papryki na pół, następnie nafaszeruj.7. Przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piecz przez 20-30 minut, aż
papryka będzie miękka.8. W wersji z
serem - połóż
ser na wierzchu i zapiekaj jeszcze kilka minut, aż się rozpuści.9. Udekoruj
ziołami, podawaj gorące.

Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik247 kcal10 g3 , 1 g48 g10 g
