ßßß Cookit - przepis na Sałatka z grillowanym kurczakiem, kapustą pekińską i ciecierzycą

Sałatka z grillowanym kurczakiem, kapustą pekińską i ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Najlepsze sałatki powstają przypadkiem z tego, co akurat pod ręką. Taką jak ta, możesz przygotować np. aby zużyć resztki warzyw z lodówki albo jeśli np. zostanie Ci mięso z grilla i nie wiesz co z nim zrobić, albo jeśli masz mało mięsa, a mają pojawić się goście. W każdej z tych sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie właśnie sałatka.
Bonduelle dopieścił mnie ostatnio paczką świąteczną, więc mam w domu zapas puszek, które do sałatki mogę wykorzystać, a pestki i orzechy warto mieć zawsze pod ręką nie tylko do chrupania zamiast słodyczy, ale też właśnie do dorzucenia do sałatek.
Pierś z kurczaka upiekliśmy przy okazji na grillu, dzięki czemu miała fajny aromat, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby usmażyć ją na patelni grillowej. Do sałatki również będzie świetna ;)
Z podanej ilości składników wychodzi duża miska sałatki.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól
- przyprawa do kurczaka
- oliwa z oliwek
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 papryka
- 1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze
- 1 cebula
- ok. 5 łyżek pestek słonecznika podprażonych na patelni
Składniki na sos:
- 250 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- sól do smaku
- czosnek do smaku (1 - 2 ząbki)
- zioła dalmatyńskie do smaku (ok. 1 - 2 łyżeczek)
Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka umyj, osusz i przekrój każdą pojedynczą pierś na dwa plastry. Posyp z obu stron solą, pieprzem. Przełóż do pojemnika polewając oliwą z oliwek. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie upiecz piersi na rozgrzanym grillu lub usmaż na patelni grillowej. Odstaw do wystygnięcia.
2. Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z majonezem i ketchupem, dopraw do smaku solą, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Kapustę pekińską umyj i pokrój w dosyć drobne kawałki, wrzuć na dno miski. Cebulę posiekaj, przełóż na kapustę.
4. Następnie pokrój w około centymetrową kostkę kurczaka i wyłóż do miski. Polej połową przygotowanego wcześniej sosu.
5. Na sos wyłóż cieciorkę. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do sałatki. Wylej resztę sosu.
6. Słonecznik upraż lekko na suchej patelni, posyp wierzch sałatki.
A jeśli ten przepis był przydatny, daj znać w komentarzu lub na funpage'u:
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2016/04/saatka-z-grillowanym-kurczakiem-kapusta.html