ßßß Cookit - przepis na Domowy Kebab z Kurczaka

Domowy Kebab z Kurczaka

nazwa

Wykonanie

Domowy kebab, to bardzo prosta i smaczna rzecz. Co prawda bez mięsa pieczonego na ruszcie, ale przecież nie można mieć wszystkiego. Mięso można podpiec na grillu, wtedy zyska dodatkowe walory smakowe. W każdym razie w zaciszu domowej kuchni, używamy patelni grillowej i też jest dobrze.
Taka turecka kanapka nie wymaga wiele pracy, a zrobiona w domu z dużą ilością warzyw smakuje świetnie. Z resztą nie muszę Was przekonywać do kebabów - większość z nas je lubi - nie bez powodu z powodzeniem przyjęły się w Europie.
Przyznam się Wam, że w mojej okolicy nie można kupić dobrego kebaba - nawet od turków! Z łezką w oku wspominam kebaby, które jadłam w Polsce. Teraz nie pozostaje mi nic innego - jeśli chcę zjeść dobrego kebaba, to muszę go sobie zrobić sama w domu (nawet bez mięsa z rusztu smakuje o wiele lepiej niż to co mogę tutaj dostać w budkach z kebabami).
Już nie będę się rozpisywać nad tym, że robiąc kebaba w domu, wiemy co do niego wrzucamy, czego nie można powiedzieć o tym kupowanym.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
ok 1 łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie kebab gyros)
2 łyżki oliwy z oliwek
chlebki pita (u mnie pełnoziarniste)
Sos czosnkowy:
6 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
ząbek czosnku
szczypta soli
Dodatkowo:
mieszanka sałat
ogórek
papryka
pomidor
czerwona cebula
ewentualnie inne ulubione warzywa
W misce wymieszaj przyprawę do kurczaka z oliwą. Następnie dodaj piersi z kurczaka i dokładnie obtocz je w przyprawie. Przykryj folią i wstaw do lodówki na około 2 godziny (a najlepiej na noc).
Po zamarynowaniu mięso usmaż na patelni grillowej (lub upiecz na grillu).
Przygotuj sos czosnkowy: Wymieszaj jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól (proporcje jogurtu i majonezu, najlepiej jest dopasować do swojego smaku).
Ogórka i paprykę pokrój w paski, pomidora w półksiężyce, a cebulę w talarki.
Gotowe mięso pokrój na kawałki
Chlebki pita podgrzej w piekarniku, tosterze lub na grillu. Następnie przytnij jeden bok, tak aby powstała kieszonka. Wkładaj do niej naprzemiennie warzywa, mięso i sos czosnkowy, do czasu aż kieszonka będzie pełna.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/07/domowy-kebab-z-kurczaka.html