Wykonanie
Domowy kebab, to bardzo prosta i smaczna rzecz. Co prawda bez
mięsa pieczonego na ruszcie, ale przecież nie można
mieć wszystkiego.
Mięso można podpiec na grillu, wtedy zyska dodatkowe walory smakowe. W każdym razie w zaciszu domowej kuchni, używamy patelni grillowej i też jest dobrze.Taka turecka kanapka nie wymaga wiele pracy, a zrobiona w domu z dużą ilością warzyw smakuje świetnie. Z resztą nie muszę Was przekonywać do kebabów - większość z nas je lubi - nie bez powodu z powodzeniem przyjęły się w Europie.Przyznam się Wam, że w mojej okolicy nie można kupić dobrego kebaba - nawet od turków! Z łezką w oku wspominam kebaby, które
jadłam w Polsce. Teraz nie pozostaje mi nic innego - jeśli chcę zjeść dobrego kebaba, to muszę go sobie zrobić sama w domu (nawet bez
mięsa z rusztu smakuje o wiele lepiej niż to co
mogę tutaj dostać w budkach z kebabami).Już nie
będę się rozpisywać nad tym, że robiąc kebaba w domu, wiemy co do niego wrzucamy, czego nie można powiedzieć o tym kupowanym.
Składniki:2
piersi z kurczakaok 1 łyżki
przyprawy do kurczaka (u mnie kebab gyros)2 łyżki
oliwy z oliwekchlebki pita (u mnie pełnoziarniste)
Sos czosnkowy:6 łyżek
jogurtu naturalnego3 łyżki
majonezuząbek
czosnkuszczypta
soliDodatkowo:mieszanka
sałatogórekpaprykapomidorczerwona cebulaewentualnie inne ulubione warzywaW misce wymieszaj
przyprawę do kurczaka z
oliwą. Następnie dodaj
piersi z kurczaka i dokładnie obtocz je w
przyprawie. Przykryj folią i wstaw do lodówki na około 2 godziny (a najlepiej na noc).Po zamarynowaniu
mięso usmaż na patelni grillowej (lub upiecz na grillu).
Przygotuj
sos czosnkowy: Wymieszaj
jogurt,
majonez, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
sól (proporcje
jogurtu i
majonezu, najlepiej jest dopasować do swojego smaku).
Ogórka i
paprykę pokrój w paski,
pomidora w półksiężyce, a
cebulę w talarki.Gotowe
mięso pokrój na kawałki
Chlebki pita podgrzej w piekarniku, tosterze lub na grillu. Następnie przytnij jeden bok, tak aby powstała kieszonka. Wkładaj do niej naprzemiennie warzywa,
mięso i
sos czosnkowy, do czasu aż kieszonka będzie pełna.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny