Wykonanie
Najlepsze sałatki powstają przypadkiem z tego, co akurat pod ręką. Taką jak ta, możesz przygotować np. aby zużyć resztki warzyw z lodówki albo jeśli np. zostanie Ci
mięso z grilla i nie wiesz co z nim zrobić, albo jeśli masz mało
mięsa, a mają pojawić się goście. W każdej z tych sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie właśnie
sałatka.Bonduelle dopieścił mnie ostatnio paczką świąteczną, więc mam w domu zapas puszek, które do sałatki
mogę wykorzystać, a pestki i
orzechy warto
mieć zawsze pod ręką nie tylko do chrupania zamiast
słodyczy, ale też właśnie do dorzucenia do sałatek.
Pierś z kurczaka upiekliśmy przy okazji na grillu, dzięki
czemu miała fajny aromat, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby usmażyć ją na patelni grillowej. Do sałatki również będzie świetna ;)Z podanej ilości składników wychodzi duża miska sałatki.Składniki:- 1 podwójna
pierś z kurczaka-
sól-
przyprawa do kurczaka-
oliwa z oliwek- 1/2 główki
kapusty pekińskiej- 1
papryka- 1 puszka
ciecierzycy gotowanej na parze- 1
cebula- ok. 5 łyżek pestek
słonecznika podprażonych na patelniSkładniki na sos:- 250 g
jogurtu naturalnego gęstego- 1 łyżka
majonezu- 3 łyżki
ketchupu-
sól do smaku-
czosnek do smaku (1 - 2 ząbki)-
zioła dalmatyńskie do smaku (ok. 1 - 2 łyżeczek)Przygotowanie:1.
Piersi z kurczaka umyj, osusz i przekrój każdą pojedynczą pierś na dwa plastry. Posyp z obu stron
solą,
pieprzem. Przełóż do pojemnika polewając
oliwą z oliwek. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie upiecz piersi na rozgrzanym grillu lub usmaż na patelni grillowej. Odstaw do wystygnięcia.2. Przygotuj sos. Wymieszaj
jogurt z
majonezem i
ketchupem, dopraw do smaku
solą,
ziołami i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.3.
Kapustę pekińską umyj i pokrój w dosyć drobne kawałki, wrzuć na dno miski.
Cebulę posiekaj, przełóż na
kapustę.4. Następnie pokrój w około centymetrową kostkę
kurczaka i wyłóż do miski. Polej połową przygotowanego wcześniej sosu.5. Na sos wyłóż
cieciorkę.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do sałatki. Wylej resztę sosu.6.
Słonecznik upraż lekko na suchej patelni, posyp wierzch sałatki.A jeśli ten przepis był przydatny, daj znać w komentarzu lub na funpage'u:

