Wykonanie
Święta tuż tuż, więc warto przygotować żurek na
białej kiełbasie z
jajkami w pysznym
chlebku.
Chlebki pieczemy dzień wcześniej, przed podaniem należy wydrążyć środek i nalać gorącą zupę. Efekt rewelacyjny, polecam.

SKŁADNIKI :2 litry
wodywłoszczyzna 1 pęczek2
ziemniaki1
cebula0 , 3 litra zakwasu na żurek20 dkg
boczku wędzonego20 dkg
kiełbasy wędzonej30 dkg
kiełbasy białej1 łyżeczka
majeranku1
liść laurowy, ziele i
pieprz w ziarnkach
sól,
pieprz do smaku3 ząbki
czosnku4
jajka ugotowane na twardo4
chlebki do zupyPRZYGOTOWANIE :Jarzyny (
ziemniaki,
marchew,
seler,
pietruszka) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy je do dużego garnka. Wlewamy
wodę, dodajemy
liść laurowy, ziele,
pieprz oraz
boczek w całym kawałku. Gotujemy około 25 minut.
Boczek wyjmujemy z
wywaru, kroimy w kostkę z
cebulą i
kiełbasą, natomiast
białą kiełbasę w talarki. Podpiekamy całość na odrobinie
oleju aż
wędliny się zarumienią. Następnie dodajemy je do
wywaru i mieszamy.Wlewamy ostrożnie żurek, dodajemy pokrojony
czosnek i doprawiamy zupę do smaku.Zupę zagotowujemy i odstawiamy, dodajemy jeszcze pokrojone
jajka.Do
chlebków nalewamy po porcji
żurku i podajemy. Smacznego.
