Wykonanie
Zapiekanki to jedne z najsmaczniejszych dań w moim domu. Dzisiaj pomysł na mieszankę
ziemniaków,
szynki i
groszku. Całość zalana
śmietaną,
jajkami i
serem. Zapieczona smakuje przepysznie, polecam.

SKŁADNIKI :1 spory
batat3 - 4
ziemniaki200 g
chudej szynki1
cebula200 g
groszku, może być z puszki2
jajka150 ml
śmietany 30 %150 g
sera żółtego2 łyżki
olejusol,
pieprz do smaku
masło do wysmarowania formyszczypta
gałki muszkatołowejparmezan do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki i
batata obieramy, gotujemy na parze na półmiękko i studzimy.
Batata gotujemy krócej ponieważ szybko się rozpada.
Szynkę i
cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na
oleju na złoto.
Śmietanę mieszamy z
jajkami,
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, układamy pierwszą warstwę
ziemniaków, na to rozkładamy
szynkę z
cebulą,
groszek i naprzemiennie
ziemniaki z
batatami. Zapiekankę zalewamy sosem
śmietanowym i posypujemy tartym
serem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut.Po upieczeniu posypujemy tartym
parmezanem i podajemy.Smacznego.

