Wykonanie
Danie łatwe, szybkie i proste w przygotowaniu, czyli zapiekanka ziemniaczana z
serem. Idealne, jako danie główne, ale i dodatek do
mięs. W wersji bez
jajek - gratin .
1 kg
ziemniakówszklanka
śmietanki kremówki 30%jajko2 szczypty
gałki muszkatołowejsól,
pieprz20 dag
żółtego seramasło/olej do wysmarowania formy
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki jednakowej grubości.
Śmietanę ubić i zmiksować z
jajkiem,
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem.Okrągłą formę wysmarować
masłem lub
olejem.
Ziemniaki układać warstwami w formie, każdą warstwę posypać
solą i
pieprzem i dodać kilka plasterków
sera.Zalać całość
śmietaną z
jajkiem i
przyprawami.Wierch zapiekanki posypać
startym serem.Zapiekać w temp. 180 st.C. przez 60 minut - po tym czasie sprawdzić miękkość
ziemniaków, jeśli trzeba dopiec jeszcze trochę, a jeśli są miękkie to włączyć na 5 minut funkcję grilla, aby podpiec
ser.