ßßß
1 kg ziemniakówszklanka śmietanki kremówki 30%jajko2 szczypty gałki muszkatołowejsól, pieprz20 dag żółtego seramasło/olej do wysmarowania formyZiemniaki pokroić w cienkie plasterki jednakowej grubości.Śmietanę ubić i zmiksować z jajkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Okrągłą formę wysmarować masłem lub olejem.Ziemniaki układać warstwami w formie, każdą warstwę posypać solą i pieprzem i dodać kilka plasterków sera.Zalać całość śmietaną z jajkiem i przyprawami.Wierch zapiekanki posypać startym serem.Zapiekać w temp. 180 st.C. przez 60 minut - po tym czasie sprawdzić miękkość ziemniaków, jeśli trzeba dopiec jeszcze trochę, a jeśli są miękkie to włączyć na 5 minut funkcję grilla, aby podpiec ser.