Wykonanie
            To idealny przepis, gdy nie masz konkretnego pomysłu na to co można ugotować, a chcesz szybko zjeść. Wykorzystać możesz praktycznie wszystko co pozostało z wcześniejszych posiłków.1kg 
ziemniaków25 dag 
kiełbasy, 
parówek2 
cebule2 
jaja20 dag 
żółtego sera edamskiego3/4 szklanki 
śmietanyłyżka 
olejułyżeczka 
masła2 łyżki 
bułki tartejprzyprawa do dań z 
ziemniakówpieprzsólZiemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki - obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. 
Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w cienkie plastry. 
Śmietanę mieszamy z roztrzepanymi 
jajami i przyprawiamy. 
Cebulę obieramy, kroimy w talarki i szklimy na 
oleju dodając 
przyprawy. 
Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.Naczynie żaroodporne smarujemy 
masłem i posypujemy 
bułka tartą. Układamy kolejno:- połowę 
ziemniaków,- połowę 
żółtego sera,- 
przyprawy,- połowę 
cebuli,- połowę 
kiełbasy.- pozostałą 
cebulę,- pozostałe 
ziemniaki,- pozostałą 
kiełbasę.Na koniec posypujemy 
żółtym serem i zalewamy 
śmietaną wymieszaną z 
jajami.Zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Podajemy z surówką.Ten przepis pochodzi z książki:

SMACZNEGO :-)