Wykonanie
Wielkanocna rozpusta kulinarna też może być zdrowa. Nie każda potrawa musi być oblana
majonezem, słodzona czy lukrowana. Co prawda, święta w marcu to nie jest jeszcze
pora na nowalijki, chyba że pochodzą ze sprawdzonego miejsca, ale przecież można skorzystać z warzyw z ubiegłego roku, z
ziemniaków czy
buraków, wystarczy je dobrze, ciekawie połączyć, a kompozycja pobije te tradycyjne,
majonezowe.Liście
szpinaku połączyłam z warzywami gotowanymi i pieczonymi. Składniki dobrałam tak, żeby całość była jak najbardziej kompletna i odżywcza. Wygląda też pięknie, na
stole będzie się prezentowała świetnie.

Składniki:2 - 3 garści
świeżego szpinaku, umytego, dokładnie osuszonegi i pozbawionego grubszych łodyżek2 średnie
ziemniaki, ugotowane w łupinach2
jajka, ugotowane na twardo1 średni
burak, upieczonydressing:1/3 kubka
oliwy virgin1 duża łyżka
musztardy Dijon1/2 łyżki
octu z
białego wina1/2 łyżki
miodu płynnego, na przykład lipowegoszczypta
soliświeżo zmielony
pieprzduża garść
koperku, posiekanego


Jak zrobiłam:Składniki dressingu bardzo dobrze wymieszałam, ważne jest świeże zmielenie
pieprzu. Pod sam koniec dodałam 2/3 posiekanego
koperku, resztę zostawiłam do posypania wierzchu sałatki przed podaniem. Gotowy dressing odstawiłam do przegryzienia.Wystudzone
ziemniaki obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki. Upieczonego do miękkości
buraka wystudziłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w
łódki. Obrane
jajka pokroiłam w szóstki. Na dużym talerzu ułożyłam liście
szpinaku, na nich
ziemniaki,
buraki i
jajka. Całość z wierzchu posypałam
pieprzem, a
potem polałam przygotowanym wcześniej dressingiem. Posypałam resztą
koperku i podawałam.