ßßß
Potrzebujesz:250g matiasów - mogą być nawet w oleju jeśli dokładnie je osączymy ręcznikiem papierowym4-5 średniej wielkości ziemniaków + pół łyżki soli2 łyżki majonezu2 łyżeczki musztardyNa miseczki buraczane:3 średnie burakiodrobina oliwy z oliwekświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Buraczki możemy upiec dzień wcześniej (link wyżej). Ja piekę razem z jakimś obiadem albo mięsem - żeby się energia piekarnika nie marnowała :)Ziemniaki szorujemy i gotujemy w wodzie z solą (w mundurkach) koło 20 minut, aż będą miękkie.Sledzia kroimy w drobną kostkę. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy wedle uznania (ja w ćwierć-plasterki).Dodajemy majonez i musztardę. Ja nie czuję potrzeby dodatkowo doprawiać, sałatka jest wystarczająco wyrazista :) Najlepsza na drugi dzień.Układamy w buraczanych miseczkach.Smacznego!