ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki z koperkiem

Pieczone ziemniaki z koperkiem

nazwa

Wykonanie

Aromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs.
Ziemniaki pieczone z koperkiem mogą stanowić samodzielne danie.
Wspaniale smakują z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Bardzo często podaję je z gyrosem z kurczaka oraz sałatką z ogórków kiszonych .
Do dania ze zdjęcia wykorzystałam ziemniaki młode. Poza sezonem możemy użyć dowolnych ziemniaków. Należy je jednak pokroić na ćwiartki.
Składniki:
1 kg małych młodych ziemniaków (można użyć dowolnych małych ziemniaków)
Składniki marynaty:
1/4 pęczka koperku
pół płaskiej łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków (mi smakuje Prymat)
4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki marynaty.Całość mieszamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli nie mamy ziemniaków młodych, to wykorzystywane ziemniaki kroimy na ćwiartki.
Marynatę wykładamy na ziemniaki i dokładnie całość mieszamy.
Ziemniaki młode pieczemy około 45 minut w 190 stopniach (ziemniaki "stare" mogą potrzebować kilku minut więcej).
Ziemniaki są gotowe, gdy są miękkie i apetycznie zrumienione. Pod koniec pieczenia, miękkość ziemniaków, sprawdzamy widelcem. Zawsze sprawdzamy na tym największym.
Smacznego :)
POST NIESPONSOROWANY
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/06/pieczone-ziemniaki-z-koperkiem.html